Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Interviu cu medicul Robert Ancuceanu despre terapiile noi care tratează afecțiunile pielii

Interviu cu medicul Robert Ancuceanu despre terapiile noi care tratează afecțiunile pielii

În timpul pandemiei, numărul pacienţilor cu probleme dermatologice depistate în stadii avansate a crescut în perioadă. Prof.dr. farm. Robert Ancuceanu, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) vorbeşte într-un interviu despre terapiile inovatoare îmbunătățesc calitatea vieții pacienților cu afecțiuni dermatologice.

Interviu cu medicul Robert Ancuceanu despre terapiile noi care tratează afecțiunile pielii
Sursa foto: Anna Nekrashevich-Pexels
de Georgiana Adam    |    29 Noi 2021   •   14:28

Terapiile noii şi sigure au posibilitatea de a controla afecţiunile dermatologice şi pot asigura o calitate mai bună a vieții pacienților.

Inovația în medicină este foarte importantă, iar în domeniul dermatologiei se reflectă în foarte multe tratamente noi, eficace în lupta cu afecțiunile pielii, admite, într-un interviu acordat în exclusivitate Sursa Zilei, prof.dr. farm. Robert Ancuceanu, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR)

"Sunt tot mai multe afecțiuni pentru care, până recent, nu aveam niciun medicament. Acum, avem medicamente noi și asta înseamnă că se adaugă niște costuri. Dar, singurele beneficii sunt cele despre care vorbeam: pacienții sunt redați societății, sunt mai fericiți. Iar societatea se simte mai bine, pentru că poate prospera doar dacă are membri mai fericiți. Evident, acestea sunt, însă, beneficii pe care nu le vezi imediat. Cel puțin plătitorul (statul/instituția de stat care subvenționează acest tratatament – n.r.) nu e cel care vede imediat aceste beneficii. Plătitorul știe că anul acesta avea un buget de nu știu câte milioane de euro și îi ajungea, iar, de anul viitor, prin faptul că a mai adăugat 10 medicamente pe listă, bugetul îi crește și el nu primește o alocare bugetară mai mare ca să suporte costurile respective”, a explicat medicul Ancuceanu.

Medicii specialiști susțin, însă, că aceste măsuri nu sunt suficiente și că este nevoie și de un program de suport pentru pacienți.

“Programul de Suport Pacient (PSP) poate prelua problema redirecționării pacientului. Sigur, cel care se ocupă de acest proiect îi găsește pacientului un loc unde acesta poate să-și facă analize, căci, spre exemplu, nu le mai poate face în spitalul în care se ducea de obicei, pentru că nu are acces în această perioadă și atunci, se duce, orientat direct de PSP, într-o clinică sau într-un centru unde este programat de PSD. Programarea, ora exactă – toate acestea cad în sarcina celor de la programul de suport”, a explicat, pentru Sursa Zilei, medicul primar Alin Nicolescu.

Depistarea în fază incipientă a oricărei afecțiuni este, însă, esențială. Este important să ne autoexaminăm și, la apariția oricăror modificări la nivelul pielii, să ne adresăm unui specialist care să diagnosticheze și să stabilească schema de tratament potrivită.

 

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close