Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medicamentele generice cu preţuri mici penalizate de o taxă cu 8% mai mare. Preşedinte APMGR: "Toate preţurile au explodat"

Medicamentele generice cu preţuri mici penalizate de o taxă cu 8% mai mare. Preşedinte APMGR: "Toate preţurile au explodat"

Medicamentele generice și biosimilare, deși au o importanță națională pentru sistemul de sănătate, sunt penalizate de o taxă clawback foarte mare, bariere la prescriere și o metodologie a prețurilor nealiniată la realitățile economice actuale.

Medicamentele generice cu preţuri mici penalizate de o taxă cu 8% mai mare. Preşedinte APMGR: "Toate preţurile au explodat"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iun 2022   •   13:08

Situația din România a determinat dispariția a peste 2.500 de medicamente generice în ultimii ani: numai în primele luni ale acestui an au fost retrase o sută. Deşi autorităţile ştiu bine situaţia medicamentelor generice, amână reducerea taxei clawback, macar cu 6% începând cu anul viitor.

Marea majoritate a pacientilor din Romania, aproximativ 75%, sunt trataţi cu medicamente generice ieftine. Acestea sunt echivalentele terapeutice ale produselor originale ale caror brevete au expirat. Contin aceleasi substante active şi tratează aceleaşi afecţiuni precum originalul, la preţuri mult mai mici.

Deoarece taxa clawback se aplică la preţul de vânzare cu amănuntul, impactul asupra medicamentelor ieftine este cu mult mai mare. De exemplu, o taxă clawback la nivelul de 28% ajunge să reprezinte 41% din preţul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei.

"Pentru medicamentele ieftine care au preţ între 5 si 50 de lei producătorii plătesc, dacă medicamentul este compensat 100%, 28%. Deci această combinaţie preţul cel mai mic şi taxa clawback de 28% face ca anumite medicamente să nu poata fi susţinute.

Ca urmare a acestei situaţii pierd pacienţii, pentru că multe tratamente generice se prescriu în asociere cu medicamentul inovativ, iar dacă medicamentul generic nu se mai găseşte, tratamentul nu are rezultatul scontat. În plus, pierde şi statul oportunitatea de a trata mai mulţi pacienti cu acelaşi buget şi de a obţine economii de cost, iar producatorii, din cauza mediului de operare nefavorabil se gândesc de două ori înainte de a mai lansa un medicament în Romania", a spus Simona Cocoş, preşedinte APMGR.

"Taxa sub o formă sau alta mai exista şi în alte ţări, dar nu neaparat pentru medicamente generice. Acolo unde este pentru medicamente generice ori nu se aplică pentru că exista finanţare suficienţă ori este la un nivel de 1-2-3-5%, nu 28% pentru medicamente generice.

Propunerea este reducerea cu 6% a taxei. Impactul asupra colectării fondurilor la Bugetul de Stat ar fi aproape de zero, însă pentru companii ar însemna o dovada ca statul intelege si remediază o situatie care nu este corecta pentru pacienti, statul insusi si producatori",  a declarat şi Daniel Bran, vicepreşedinte APMGR

"Noi ne confruntăm şi cu toate aceste creşteri de preţuri. În ultimele 6 luni practic toate preţurile au explodat pentru materii prime, pentru hârtie, pentru ambalaje. Costurile legate de gaze ţi curent au crescut cu 150%, toate aceste costuri ne afectează foarte mult", a mai spus Simona Cocoş.

Dacă taxa clawback rămâne la acelaşi nivel, sute de de medicamente vor dispărea în continuare, ceea ce înseamnă că unele linii de producţie ale fabricilor româneşti vor fi închise. Dispariţia unor medicamente esenţiale va genera o reală problemă de siguranţă naţională

×
Subiecte în articol: APMGR Simona Cocoș Daniel Bran
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close