Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ministrul Sănătăţii, despre includerea combaterii consumului de droguri pe ordinea de zi a CSAT: "Trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor"

Ministrul Sănătăţii, despre includerea combaterii consumului de droguri pe ordinea de zi a CSAT: "Trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a comentat anunţul preşedintelui Klaus Iohannis referitor la includerea combaterii consumului de droguri pe ordinea de zi a CSAT.

Ministrul Sănătăţii, despre includerea combaterii consumului de droguri pe ordinea de zi a CSAT: "Trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor"
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    11 Sep 2023   •   16:16

Reamintim că, președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că a decis introducerea pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT a combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor:

„Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare”, a spus preşedintele Klaus Iohannis. 

În acest context, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus: 

„Este foarte bine că o astfel de implicare la cel mai înalt nivel care aduce lucrurile chiar în zona de siguranţă naţională este organizată de către domnul preşedinte. Sigur că noi vom participa cu tot ceea ce este necesar din punctul de vedere al dezvoltării unui program care trebuie să aibă, din punctul meu de vedere, o componentă medicală foarte serioasă care trebuie însă să fie completă, să nu se refere doar la testare”, a spus, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

El afirmă că testarea elevilor „nu trebuie să fie generalizată”.

„Trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor unui copil sau unui adolescent care urmează să fie testat. Aceasta este o condiție normală. Am încercat să găsim modele şi în alte ţări. Aşa se face. Testarea trebuie să fie un instrument pentru protejarea sau recâștigarea sănătății unui copil. Nu trebuie să fie în niciun un instrument de natură coercitivă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății afirmă că a fost aspectul vaccinării de către medicii de familie.

De cealaltă parte, premierul Marcel Ciolacu spune că nu este de acord cu testarea în masă a elevilor pentru consumul de droguri:

„O isterie națională în care să luăm copiii cu arcanul, mi se pare o abordare deplasată.

Se vor lua măsuri drastice. (...) Nu cred în testări în masă. Este ceva care depășește... Dar am zis că venim cu modificări legislative, astfel încât dacă un părinte dorește testarea copilului său, acest lucru să se facă pe cheltuiala statului. 

Vor și modificări, cum sunt cu permisele - o perioadă în care nu mai ai voie dacă vei fi găsit, poate găsim și la tinerii între 16 și 18 ani, dacă vor fi depistați la anumite testări să nu aibă voie să-și ia permisul de la 18 ani, poate se gândesc de două ori mai bine când vor să experimenteze acest lucru. 

Cu adevărat, statul e dator ca în perioada următoare să acționeze mult mai drastic și mult mai coordonat", a anunţat, luni, premierul Marcel Ciolacu.

Totodată, şeful Guvernului a afirmat că trebuie acționat pentru prinderea dealerilor de droguri.

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close