Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ministrul Sănătăţii anunţă ce decizii ia în criza medicamentelor

Ministrul Sănătăţii anunţă ce decizii ia în criza medicamentelor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, după întâlnirea cu producătorii de medicamente, că nu vor fi probleme privind asigurarea medicamentelor necesare pentru tratarea virozelor.

Ministrul Sănătăţii anunţă ce decizii ia în criza medicamentelor
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Ian 2023   •   16:02

Alexandru Rafila a afirmat, într-o conferinţă de presă, faptul că nu vor exista dificultăţi privind aprovizionarea cu medicamentele care tratează virozele.

„În perioada următoare sunt disponibile imediat pe piață produse care conțin ibuprofen și produsele care conțin paracetamol, inclusiv variante pediatrice.

Nu sunt probleme în aprovizionare. De asemenea, sunt suficiente cantități de cefalosporine, categorii de cefalosporine, care se administrează mai ales în cazul suprainfecțiilor bacteriene care pot să survină după infecții virale.

De asemenea, am identificat, la unul dintre producătorii de generice, cantități suplimentare de oseltamivir. Este substanța antivirală, care este cunoscută comercial sub numele de Tamiflu, dar și medicamentul generic are exact același rezultat”, a spus ministrul Sănătății.

Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii a dezvăluit că, din cauza contextului actual, există întârzieri privind livrarea materiei prime pentru peniciline din China.

„Singura problemă este legată de o anumită discontinuitate, care nu este generată doar de o creștere exponențială, dacă se poate spune așa, a consumului, ci de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China.

Este vorba despre unele peniciline și de penicilină cu administrare orală sau în mai mică măsură, dar sunt și acolo anumite probleme, legate de amoxicilină sau de combinații ale amoxicilinei.

Speră să o poată rezolva până la sfârșitul acestei luni, dar o anumită întârziere a apariției pe piață este din cauza livrărilor întârziate din China, care în contextul actual, pandemic, a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătăţii speră să primească, până la sfârşitul săptămânii, răspunsul din partea Comisiei Europene, în ceea ce privește ordinul de limitare a exporturilor pentru câteva dintre produsele care fac obiectul unor discontinuități pe piața de medicamente din România.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close