Antena 3 Actualitate Sănătate Obezitatea infantilă a atins cote alarmante. Ce spun specialiștii

Obezitatea infantilă a atins cote alarmante. Ce spun specialiștii

de S.T.    |    25 Ian 2016   •   17:31
Obezitatea infantilă a atins cote alarmante. Ce spun specialiștii Foto: freeimages.com/ Adrian , Canada

Obezitatea în rândul copiilor sub cinci ani atinge cote "alarmante", devenind un "coșmar exploziv" în țările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), preluată de AFP.

Autorii raportului, membri ai Comisiei asupra eradicării obezității infantile din cadrul OMS, subliniază că fenomenul nu a fost considerat multă vreme o problemă majoră de sănătate, fiind apreciat de unii chiar ca rezultat al unui comportament ales în familie.

Însă studiul desfășurat timp de doi ani în peste 100 de țări a ajuns la concluzia că guvernele și politicile de sănătate publică trebuie să se afle în prima linie pentru a combate această epidemie.

"Care este mesajul principal? Acela că nu sunt de vină copiii", a declarat presei Peter Gluckman, copreședinte al Comisiei. Factori biologici, un comportament nespecific unei alimentații echilibrate, reducerea activității fizice în unitățile școlare și nereglementarea vânzării de produse care îngrașă se numără printre cauzele agravării epidemiei, care necesită un răspuns coordonat global, apreciază raportul.

Dacă nu se întreprinde nimic, "epidemia de obezitate ar putea reduce la zero progresele în domeniul sănătății care au contribuit la creșterea duratei vieții la scară mondială", avertizează Comisia.

"Obezitatea infantilă este un coșmar exploziv în lumea aflată în dezvoltare", afirmă Peter Gluckman.

Raportul subliniază că în țările bogate copiii proveniți din familii sărace prezintă o probabilitate mai mare să fie obezi, îndeosebi ca urmare a prețului mic al hranei fast-food, cu conținut ridicat de zahăr. În schimb, în țările sărace, copiii familiilor avute sunt expuși mai mult riscului obezității, mai ales în țările în care "din punct de vedere cultural, un copil suprapoderal este considerat adesea un copil sănătos", se arată în raport.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close