Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pandemia de COVID-19 provoacă cea mai gravă scădere a vaccinărilor la copii din ultimii 30 de ani

Pandemia de COVID-19 provoacă cea mai gravă scădere a vaccinărilor la copii din ultimii 30 de ani

Ratele globale de vaccinare a copiilor au cunoscut cea mai mare scădere din aproximativ trei decenii pe fondul perturbărilor cauzate de COVID-19, expunând un număr tot mai mare de copii riscului de boli devastatoare, dar care pot fi prevenite.

Pandemia de COVID-19 provoacă cea mai gravă scădere a vaccinărilor la copii din ultimii 30 de ani
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    17 Iul 2022   •   14:58

Procentul copiilor care au primit trei doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și pertussis (DTP3) a revenit la cel mai scăzut nivel din 2008, scăzând la 81% în 2021, potrivit datelor oficiale publicate de Organizația Mondială a Sănătății și Națiunile Unite.

Scăderea înseamnă că 25 de milioane de copii au omis cel puțin o doză de DTP prin serviciile de rutină numai în 2021, cu două milioane mai mult decât în ​​2020 și cu șase milioane mai mult decât în ​​2019.

”Aceasta este o alertă pentru sănătatea copiilor”, a spus directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. ”Asistăm la cea mai mare scădere susținută a imunizării copiilor dintr-o generație. Consecințele vor fi măsurate în vieți.”

Scăderea se datorează parțial pandemiei de coronavirus care a perturbat lanțurile de aprovizionare, a deturnat resurse și a împiedicat serviciile și disponibilitatea de imunizare în timpul blocajelor. Un număr crescut de copii care trăiesc în situații de conflict precum și multă dezinformare au jucat, de asemenea, un rol, au spus oficialii.

Recuperările de imunizare pentru milioanele de copii sunt necesare urgent pentru a evita mai multe focare, mai mulți copii bolnavi și o presiune mai mare asupra sistemelor de sănătate deja tensionate, a spus Russell, potrivivit Time.

Acoperirea vaccinurilor a scăzut în fiecare regiune, regiunea Asiei de Est și Pacificului înregistrând cea mai abruptă inversare a acoperirii DTP3.

Autoritățile au estimat anterior că 2021 va fi un an de recuperare pentru vaccinurile copilăriei după trecerea șocul inițial COVID. Cu toate acestea, declinul brusc de doi ani a înrăutățit și mai mult aproape un deceniu de progres blocat.

”Planificarea și combaterea COVID-19 ar trebui, de asemenea, să meargă mână în mână cu vaccinarea” pentru alte boli mortale, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Nu este o chestiune de niciunul/sau, este posibil să le faci pe amândouă.”

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close