Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pericolul din masa de 1 Decembrie. Sorin Mierlea, InfoCons: "70 de aditivi, iar sare și zahăr pentru două săptămâni"

Pericolul din masa de 1 Decembrie. Sorin Mierlea, InfoCons: "70 de aditivi, iar sare și zahăr pentru două săptămâni"

Masa tradiţională de 1 Decembrie poate deveni o bombă culinară, dacă românii nu sunt atenţi la combinaţiile alimentare şi la etichetele produselor, atrag atenţia specialiştii.

de Milena Niță    |    30 Noi 2023   •   13:48

Pe 1 Decembrie este sărbătoare, cu siguranță românii vor petrece cu muzică şi mâncare, iar reprezentanţii InfoCons atenţionează asupra pericolelor de la masă.

Mai exact, masa de 1 Decembrie poate însemna până la 70 de aditivi alimentari, iar sare şi zahăr mult peste limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), arată Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

"În primul rând, dacă discutăm despre o sărbătoare națională, tradiția românească este, chiar dacă suntem în post, cu cârnaţi, mici şi muştar, fripturi, grătare. 

Dar ar trebui să înțelegem că, din păcate, în ultima perioadă, tot mai multe alerte pe zona de produse agroalimentare, dar și produse nealimentare, se regăsesc în rafturile magazinelor ca produse neconforme și mai ales la a alege produse cât mai aproape de ceea ce ne dorim: cu mai puțini aditivi, coloranți, conservanți

Din păcate, dacă ne uităm pe tot ceea ce înseamnă astăzi rafturile magazinelor, vom găsi foarte multe produse care conțin aceste, să spunem, substanțe chimice. 

Din această perspectivă, trebuie să nu uităm că în toate meniurile din restaurante sau atunci când comandăm online, trebuie să ni se pună la dispoziție toate informațiile cu privire la produsele pe care le avem și ingredientele acestora. 

Sorin Mierlea, InfoCons: "Masa de 1 Decembrie, sare și zahăr pentru vreo două săptămâni"

Pentru acest lucru, cu ocazia Zilei Naționale a României, Infocons a lansat, în cadrul aplicației gratuite InfoCons, o secțiune în care poți să ai acces direct la alerte, să vezi pozele produselor care sunt în alerte, produsele agroalimentare care sunt în alerte.

Nu în ultimul rând, poți să ai atitudine, să faci o reclamație, fiindcă înainte de toate, ne vrem o țară ca afară, vrem o sărbătoare frumoasă. 

Mulți români au plecat pe litoral, s-au s-au dus la munte şi trebuie să înțeleagă că în momentul în care discutăm despre un platou țărănesc cu mâncare, am putea să ne trezim cu 60-70 de aditivi şi sare și zahăr pentru vreo două săptămâni. 

Iar când discutăm de copiii, nepoții sau părinții sau bunicii noștri ar trebui să fim mult mai atenți ce comandăm, cum comandăm și mai ales de Ziua Națională să avem până la urmă o zi cu adevărat patriotică, o zi care să însemne ceva pentru noi", a atras atenţia Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, joi, la Antena 3 CNN.

Aplicaţia care ne ajută să ne facem masa de 1 Decembrie mai sănătoasă

"Atenție la masa de 1 Decembrie! Un român poate consuma pâna la 68 de aditivi alimentari, 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs! 

Ziua de 1 Decembrie este un prilej de sărbătoare pentru românii de pretutindeni, astfel că de pe masă nu vor lipsi preparatele traditionale precum fasole cu cârnați sau poate chiar mici cu muștar.

Cu toate acestea, chiar și de 1 Decembrie trebuie să fim atenți la ce consumăm, pentru că o simplă masa compusă din: fasole și cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc tip ceai, bomboane poate ajunge până la 68 de aditivi alimentari (E-uri), 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs.

Pentru o simplă masă de 1 Decembrie putem consuma până la 68 de aditivi alimentari, cei mai frecvent întâlniți fiind E330, E300 și E950.

Prin scanarea produselor care compun masa de 1 Decembrie, Aplicația InfoCons redă direct pe telefonul mobil numărul E-urilor, dar și explicitarea acestora pentru fiecare produs în parte.

Mai mult, prin adăugarea produselor care alcătuiesc masa de 1 Decembrie în lista de produse salvate, avem posibilitatea printr-o simplă bifare a produselor, să aflăm cantitatea totală de sare, cantitatea totală de zahăr, numărul total de aditivi alimentari (E-uri), dar și de câte ori se repetă aceștia în produsele selectate.

De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în Aplicația InfoCons, putem seta cantitatea de produs pe care urmează să o consumăm, iar aplicația InfoCons ne va dezvălui cantitatea de sare, cantitatea de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată.

În acest context, Aplicația InfoCons ne ajută să realizăm meniul pentru masa de 1 Decembrie conform nevoilor și preferințelor noastre de consum.

Mai departe, pentru același meniu compus anterior din fasole cu cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc și bomboane, vom consuma până la 164,7 grame de zahăr pentru 100 de grame de produs, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de 25 grame de zahăr.

Meniul de 1 Decembrie poate ajunge până la 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de 5 grame de sare pe zi.

Pentru a nu depăși cantitatea de zahăr și sare recomandată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății, Aplicația InfoCons ne ajută să ne setăm preferințele de consum precum cantitatea maximă de zahăr, sare, calorii, numărul maxim de aditivi alimentari, precum și tipul de alergeni pe care ne dorim să îi evităm în produsele pe care le consumăm", se detaliază în comunicatul transmis, joi, de InfoCons.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close