Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pericolul uriaș reprezentat de virusul Zika. Medicii au aflat abia acum

Pericolul uriaș reprezentat de virusul Zika. Medicii au aflat abia acum

Pericolul uriaș reprezentat de virusul Zika. Medicii au aflat abia acum
14 Dec 2016   •   15:44

Cercetătorii americani au anunţat că au găsit dovezi ale faptului că virusul Zika se poate multiplica în creierele copiilor aflaţi în perioada fetală, chiar şi la şapte luni după ce mamele lor au fost infectate, potrivit unui studiu publicat marţi. În plus, oamenii de ştiinţă au demonstrat că acest virus poate persista chiar şi după aducerea pe lume a copiilor, informează Reuters. 

Concluziile recente confirmă ipotezele anterioare conform cărora virusul Zika, transmis de ţânţari, se poate dezvolta în creierele fetale şi în placentele mamelor. ''Descoperirile noastre arată că Zika poate continua să se multiplice în creierele copiilor chiar şi după naştere şi că virusul poate persista în placentă timp de câteva luni - mult mai mult decât ne-am aşteptat'', susţine într-o declaraţie Julu Bhatnagar, lider al echipei de patologie moleculară din cadrul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC). 

Descoperirea poate contribui la înţelegerea modului în care virusul Zika determină malformaţii devastatoare în cazul nou-născuţilor şi pierderea sarcinilor chiar şi în cazul în care mamele infectate nu s-au confruntat decât cu o suferinţă minoră. 

Cu o lună în urmă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că Zika nu mai constituie o urgenţă internaţională, însă a subliniat importanţa eforturilor pe termen lung împotriva virusului, care a fost asociat cu venirea pe lume a mii de copii cu malformaţii şi complicaţii neurologice. 

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă din cadrul CDC au testat probe de ţesut de la 52 de pacienţi suspectaţi de infecţie cu Zika, inclusiv ţesuturi cerebrale prelevate de la opt nou-născuţi diagnosticaţi cu microcefalie şi care au decedat ulterior. În plus, cercetătorii au testat probe de ţesut placentar de la 44 de femei - dintre care 22 aduseseră pe lume copii aparent sănătoşi şi 22 care au pierdut sarcinile, care au născut copii morţi sau ai căror bebeluşi au fost diagnosticaţi cu microcefalie. 

Zika este un virus care cauzează microcefalie, o malformaţie rară ce face ca nou-născuţii afectaţi să aibă capetele şi creierele anormal de mici, fapt ce poate duce la dizabilităţi pe toată durata vieţii. 

Oamenii de ştiinţă au identificat Zika în ţesutul cerebral al copiilor şi în cel placentar chiar şi la mai bine de şapte luni după ce mamele contractaseră virusul. În plus, într-unul dintre cazuri, aceştia au găsit dovezi ale virusului care reuşise să se multiplice în creierul unui copil diagnosticat cu microcefalie şi care a murit la două luni după naştere. 

În corpul tuturor celor opt bebeluşi cu microcefalie a fost descoperită prezenţa virusului Zika. Mamele lor contractaseră virusul în timpul primului trimestru de sarcină, acest lucru subliniind faptul că Zika este mai periculos la începutul perioadei de graviditate, mai arată sursa citată. 

''Nu ştim cât timp rezistă virusul, însă persistenţa sa poate avea urmări pentru copiii născuţi cu microcefalie şi pentru cei aparent sănătoşi, ale căror mame au contractat virusul Zika în timpul sarcinii'', avertizează Bhatnagar. 

Rezultatele au fost publicate în jurnalul CDC, ''Emerging Infectious Diseases''. 

Nu au fost dezvoltate încă tratamente sau vaccinuri împotriva virusului Zika.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: virusul Zika malformatii copii
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close