Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pește congelat sau pește proaspăt | Contează pentru sănătatea noastră pe care îl alegem?

Pește congelat sau pește proaspăt | Contează pentru sănătatea noastră pe care îl alegem?

Mulţi dintre noi atunci când aud de peşte congelat se gândesc că este mai ieftin ca cel proaspăt, dar spun că nu ar fi la fel de sănătos sau că nu îşi păstrează substanţele hrănitoare pe care le conţine.

Pește congelat sau pește proaspăt | Contează pentru sănătatea noastră pe care îl alegem?
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    19 Apr 2022   •   09:52

Adevărul este undeva la mijloc, spun specialiştii care atenţioneează că nu procesul de congelare în sine este cel care dăunează, ci momentul în care se face acest lucru, potrivit csid.ro.

Astfel, adevărul este că, cu cât este mai repede congelat după capturare, cu atât peeştele este mai sănătos, putând concura cu cel proaspăt. Aceeaşi regulă este valabilă şi în cazul peştelui proaspăt: trebuie consumat cât mai curând posibil după capturare.

Peştele este un aliment complet, care asigură organismului acizi graşi Omega 3, proteine de calitate şi multe substanţe nutritive esenţiale, care ţin sub control greutatea, nivelul colesterolului şi tensiunea arterială.

Se poate spune, deci, nu că peştele proaspăt este mai sănătos ca cel congelat, ci că este important timpul în care se consumă de la capturare şi modul în care se prepară, respectiv nu în baie de ulei.

Diferenţa de textură şi de gust este dată de expunerea îndelungată a peştelui înainte de a fi congelat. Aşadar, un peşte congelat care nu are un gust bun şi o textură specifică cel mai probabil nu a fost ambalat în intervalul de timp recomandat.

Pentru cei care consumă peşte propaspăt, este important de ştiut că nici acesta nu rezistă în frigider mai mult de o zi.

Cum decongelăm corect peştele

În plus, textura peştelui congelat se poate modifica mai ales dacă produsul nu a fost transportat în condiţii de siguranţă, aşa că acordă atenţie ambalajului. Acesta nu trebuie să fie rupt sau deteriorat.

Este bine de ştiut că peştele congelat nu se decongelează la temperatura camerei şi niciodată în apă caldă. 

Cea mai bună metodă de a decongela peştele este să îl pui într-un vas cu apă rece, la frigider, sau la cuptor, setând funcţia de decongelare".

De asemenea, peştele trebuie decongelat complet înainte de a fi gătit, astfel încât să nu existe riscul ca anumite porţiuni să rămână crude. 

Consumul de carne de peşte insuficient gătită te expune riscului de infecţii cu diverse bacterii, precum Shigella, Salmonella, stafilococ sau Clostridium.

Peştele congelat, la fel de nutritiv precum cel proaspăt

Proteinele și grăsimile sănătoase din peşte nu sunt afectate în niciun fel de procesul de congelare. 

Dezavantajul este că, odată cu decongelarea, peştele pierde câteva vitamine şi minerale solubile în apă. Acest lucru poate fi prevenit dacă foloseşti apa respectivă la prepararea unei ciorbe de peşte, de exemplu.

Specialiştii recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte săptămânal, fie că este prospăt sau congelat, sau sub formă de conserve. Prepară-l la grătar, la aburi sau la cuptor, niciodată cu ulei în exces, deoarece aşa nu faci decât să adaugi multe calorii şi să-i reduci din conţinutul de substanţe nutritive.

×
Subiecte în articol: peste
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close