Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Primul medicament împotriva cheliei. Unde se găsește și ce efecte adverse are

Primul medicament împotriva cheliei. Unde se găsește și ce efecte adverse are

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente a autorizat luni un medicament dezvoltat împotriva unei forme grave de alopecie, o afecţiune care determină căderea părului.

Primul medicament împotriva cheliei. Unde se găsește și ce efecte adverse are
Sursa foto: pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iun 2022   •   14:03

Baricitinib este primul comprimat administrat pe cale orală ce permite pacienţilor să lupte împotriva acestei afecţiuni, alopecia areata, provocată de o dereglare a sistemului imunitar, care atacă foliculii de păr şi cauzează căderea temporară sau definitivă a podoabei capilare sau a firelor de păr de pe anumite zone ale corpului, putând să declanşeze şi un stres emoţional, informează AFP.

Baricitinib, comercializat sub denumirea de "Olumiant", face parte din categoria medicamentelor ce blochează inflamaţiile.

Autorizarea acestui tratament de către FDA intervine după două studii clinice la care au participat în total 1.200 de adulţi afectaţi de forme grave de alopecie.

În fiecare dintre cele două studii, participanţii au fost repartizaţi în trei grupe: o treime au primit un placebo, o treime au primit o doză zilnică de 2 mg şi o treime au primit o doză zilnică de 4 mg.

După 36 de săptămâni, aproape 40% dintre pacienţii care au primit doza de 4 mg au beneficiat de o creştere a părului lor în procent de 80%, comparativ cu 23% dintre participanţii care au primit doza de 2 mg şi cu 5% dintre pacienţii care au primit placebo. Aproximativ 45% dintre persoanele cărora le-au fost administrate doze zilnice de 4 mg au constatat că genele şi sprâncenele lor au crescut din nou într-o manieră semnificativă.

Efectele secundare cele mai frecvente sunt infecţii ale căilor respiratorii superioare, dureri de cap, acnee, colesterol crescut şi creşterea concentraţiei unei enzime în organism, denumită creatinkinază.

 

×
Subiecte în articol: chelie alopecie
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close