Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Protest în fața Ministerului Sănătății! Zeci de persoane își exprimă nemulțumirea față de privatizarea sistemului de sănătate

Protest în fața Ministerului Sănătății! Zeci de persoane își exprimă nemulțumirea față de privatizarea sistemului de sănătate

Protest în fața Ministerului Sănătății! Zeci de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta față de privatizarea programelor de sănătate. 

Protest în fața Ministerului Sănătății! Zeci de persoane își exprimă nemulțumirea față de privatizarea sistemului de sănătate
04 Feb 2020   •   19:25

Acțiunea manifestanților a venit după ce Guvernul Orban a adoptat proiectul de Ordonanță de urgență prin care a privatizat sistemul de sănătate. Mai exact, Executivul a vrut să aplice principul "banul urmează pacientul", ceea ce presupune că românii vor putea să se trateze în spitalele private, iar Casa de Asigurări de Sănătate va face decontul. 

Însă, cheltuielile vor fi plafonate la un anumit nivel pentru fiecare tip de intervenţie, iar dacă vor exista costuri mai mari în cazul spitalelor private, diferenţa de bani va fi suportată de către pacient. 

Temerea cea mare vine din partea spitalelor de stat, care consideră că sistemul deja subfinanţat nu va mai găsi fondurile necesare să funcţioneze. 

Măsura a stârnit deja revoltă în rândul medicilor. Tudor Ciuhodaru a criticat, într-o intervenție la Antena 3, decizia Guvernului Orban. 

”E o situație nemaintâlnită până acum. Cine are bani trăiește, cine nu, moare. Atunci când vorbim de programele naționale de sănătate nici astăzi nu sunt acoperite în totalitate pentru că sunt subfinanțate. Iar în acest context, pacienții sunt și astăzi puși pe liste de așteptare, iar cei care vor avea bani în buzunar vor putea să se adreseze unde vor dori ei, dar având acei bani vor putea să sară peste rând și să treacă în fața celor care au nevoie în acel moment de aceste programe de sănătate. E un fel de haiducie în sens invers: iei de la săraci și dai la bogați”, a spus medicul Ciuhodaru.

Citiți și Medicul Tudor Ciuhodaru, despre OUG privind privatizarea din sănătate: „Cine are bani trăiește, cine nu, moare”

Ordonanța de Urgență privind liberalizarea programelor naționale din sectorul sanitar a fost criticată și de cei din Opoziție. Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, susține că premierul Orban „a privatizat sănătatea românilor, fără nicio explicație”. 

„Cel mai teamă mi-a fost de ordonanța cu Sănătatea și, iarăși, domnul premier în momentul acesta a privatizat sănătatea românilor, fără nicio explicație. Noi nu avem nicio problemă să fie încurajate spitalele private. Singura problemă pe care o avem este că ministrul Sănătății, cel care a promovat ordonanța, lucrează și la spital privat și este și ministru. Nu numai atât, ne așteptam ca premierul să iasă și să spună că românii nu vor plăti bani în plus dacă se tratează în spitale private sau se tratează în continuare la stat. Dimpotrivă, logica este clară. Cine are bani va trăi, cine nu are va muri. Este cea mai macabră ordonanță, cel mai netransparent mod de a face o așa-zisă reformă în Sănătate în acest moment. Dacă românii acceptă acest lucru, asta este. Este inuman ceea ce a făcut Guvernul Orban în acest moment”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Citiți și Marcel Ciolacu, critici la adresa lui Orban: „A privatizat sănătatea românilor, fără nicio explicație. Cine are bani, va trăi. Cine nu are, va muri”

×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close