Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Registru internaţional pentru tratarea pacienţilor cu traumatisme cerebrale

Registru internaţional pentru tratarea pacienţilor cu traumatisme cerebrale

Registrul comun al pacienților din România și Polonia a fost lansat la Congresul Academiei de Neurotraumatologie. Cu ajutorul acestuia, pacienții vor avea acces la cele mai bune tehnici de tratament.

de Alexandra Axinia    |    18 Mai 2023   •   12:50

Noi paşi în tratarea şi recuperarea pacienţilor cu traumatisme cerebrale. În premieră, ţara noastră şi Polonia lucrează împreună la o bază de date a pacienţilor cu astfel de leziuni.

În registru sunt înscrise momentan peste 250 de persoane, însă prin acest demers se dovedeşte că cei cu astfel de afecţiuni pot avea acces la cele mai bune tehnici de tratament astfel încât să ducă o viaţă cât mai normală.

Proiectele au fost anunțate la a XX-a ediţie a Congresului de Neurotraumatologie din Cracovia. Din păcate, România este fruntaşă în Uniunea Europeană la cazurile de traumatisme cranio-cerebrale. Peste 60.000 de români se confruntă în fiecare an cu astfel de afecțiuni.

Anunțul a fost făcut de profesorul Dafin Mureșanu la ultima ediție a congresului de la Cracovia. Potrivit Fereației Europene de Neuroabilitare, România va avea o rețea națională de specialiști pentru tratarea pacienților cu traumatism cranio-cerebrale. 

Accidentele rutiere, căderile sau agresiunile fizice sunt principalele cauze care conduc la producere traumatismelor cranio-cerebrale. Aceste traumatisme reprezintă principala cauză de dizabilitate în rândul tinerilor 

Congresului de Neurotraumatologie a unit neurologi și neurochirurgi din 16 țări. În fiecare an, în Europa, 1,6 milioane de pacienți sunt internați din cauza aceste leziuni cerebrale, iar dintre acești 70 de mii decedează.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close