Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Diabetul, o problemă de sănătate publică. Măsurile luate de autorităţi pentru a preveni complicaţiile

Diabetul, o problemă de sănătate publică. Măsurile luate de autorităţi pentru a preveni complicaţiile

Aproape 1,5 milioane de oameni sunt trataţi în ţara noastră. Cei mai mulţi au diabet tip 2, care, de cele mai multe ori, este depistat tardiv, iar diagnosticul vine atunci când apar complicaţii severe. Deşi poate fi prevenit, 7 din 10 români ajung la medic în stadii avansate ale bolii.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Noi 2023   •   17:26

Şi mai îngrijorător este faptul că în ultimii ani, prevalența diabetului zaharat a crescut alarmant. În prezent, ea este 11 %, însă cifra ar fi şi mai mare în condiţiile în care, potrivit statisticilor, 1 din 2 români nu ştie că are diabet.

Numărul românilor diagnosticaţi cu diabet atinge cote alarmante, iar cea mai mare creştere s-a înregistrat în perioada pandemiei. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, 1 din 12 adulţi din ţara noastră se luptă cu această boală.

De Ziua Mondială a Diabetului, specialiştii, medicii şi autorităţile au căutat să găsească soluţii, astfel încât pacienţii să nu mai ajungă în stadii avansate ale bolii la spital.

Peste 24.000 de români mor, anual, din cauze legate de diabet, un număr similar cu populația Sighișoarei, potrivit statisticilor. Toţi pacienţii trebuie să aibă acces gratuit la tratament, dar şi la dispozitive de monitorizare a glicemiei, prin Programul Naţional de Diabet.

"Este programul cu cel mai mare număr de pacienți pe care îl oferă Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Ca fonduri alocate, din întreg bugetul, este al doilea ca mărime, după cel de oncologie. Ideea este ca, oriunde ai trăi în România, că trăieşti în Harghita, Arad, Vaslui sau Bucureşti, accesul să fie cât se poate de facil, cât se poate de direct", a declarat Andrei Baciu, preşedintele CNAS.

"Trebuie să facem, să schimbăm mentalitatea şi să încercăm să ajungem într-o situaţie de echilibru, în câţiva ani, în care să avem ca şi obiectiv stabilizarea număului de cazuri de diabet, reducerea nevoilor de tratament pentru diabetul de tip 2 cel puţin", a explicat şi Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Antena 3 CNN, alături de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, lansează, începând de mâine, 15 noiembrie, campania Diabet fără complicaţii.

×
Subiecte în articol: diabet Societatea Română de Diabet
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close