Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Rujeola - cum se transmite şi de ce este periculoasă. Epidemie de rujeolă în România, declarată de Ministerul Sănătății

Rujeola - cum se transmite şi de ce este periculoasă. Epidemie de rujeolă în România, declarată de Ministerul Sănătății

Rujeola sau pojarul, aşa cum este cunoscută în limbaj popular, este o boală extrem de contagioasă, care afectează mai ales copiii, fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul acestora la nivel mondial. 

Rujeola - cum se transmite şi de ce este periculoasă. Epidemie de rujeolă în România, declarată de Ministerul Sănătății
Sursa foto: _jure / Getty Images
de Georgiana Adam    |    06 Dec 2023   •   11:47

Mortalitatea este mai ridicată la copiii sub cinci ani și este determinată de complicațiile bolii. Singura măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii este vaccinarea.

Cum se manifestă rujeola

Rujeola tipică începe după o perioadă de incubație de 7-14 zile cu febră, curgerea nasului, tuse chinuitoare și conjunctivită. 

Petele Koplik, semnul rujeolei, apar după 2-4 zile, de obicei pe mucoasa bucală. Aceste pete seamănă cu granulele fine de nisip alb înconjurate de areola inflamatorie. 

Iritația caracteristică apare la 3-5 zile de la debutul simptomelor, de obicei la 1-2 zile după apariția semnului Koplik. 

În perioada de vârf a bolii, temperatura poate depăși 40 de grade Celsius, cu conjunctivită, fotofobie, tuse chinuitoare, iritație extensivă și mâncărime

Cele mai frecvente complicații ale rujeolei sunt: otita medie, pneumonia, diareea, encefalita postinfecțioasă și panencefalita sclerozantă subacută.

Sugarii sunt protejați de la naștere împotriva rujeolei de anticorpii materni, dacă mama este imună la rujeolă. Această imunitate pasivă dispare treptat după primele şase luni de viață. 

Cum se transmite rujeola

Rujeola se transmite prin strănut, tuse sau mici picături eliberate din nasul, gâtul și gura unei persoane infectate și se estimează că 9 din 10 persoane expuse la un bolnav pot contracta boala, dacă nu sunt vaccinate.

Picăturile care conțin virusul pot rămâne în aer timp de câteva ore, iar virusul rămâne infecțios pe suprafețele contaminate timp de până la două ore.

Rujeola rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor la nivel mondial, iar eliminarea acesteia face parte dintr-un obiectiv global, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Ministerul Sănătății a anunțat, marți seara, că a declarat epidemie de rujeolă în România la nivel național.

Măsuri de prevenție a rujeolei

Imunizarea este singura măsură preventivă eficientă împotriva îmbolnăvirii de rujeolă. Vaccinul viu atenuat are o eficacitate de cel puțin 95%-

În România, vaccinul este inclus în schema gratuită de vaccinare și se administrează la medicul de familie.

Nu există un tratament specific pentru rujeolă. Îngrijirea ar trebui să se concentreze pe ameliorarea simptomelor, pe asigurarea confortului persoanei și pe prevenirea complicațiilor.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

Ministerul Sănătății a anunțat, marți seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în condițiile în care se înregistrează 2.000 de cazuri în 29 de județe.

"Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare", informează MInisterul Sănătăţii.

×
Subiecte în articol: rujeola epidemie de rujeolă
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close