Antena 3 CNN Actualitate Sănătate O nouă şansă la viaţă pentru românii bolnavi de cancer. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat normele de aplicare pentru PNCC

O nouă şansă la viaţă pentru românii bolnavi de cancer. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat normele de aplicare pentru PNCC

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe, mult așteptatele norme de aplicare a Legii privind Planul Național de Combatere a Cancerului, după ce Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată toamna trecută.

O nouă şansă la viaţă pentru românii bolnavi de cancer. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat normele de aplicare pentru PNCC
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2023   •   15:53

Alexandru Rafila și echipa de specialiști a Ministerului și ai CNAS au introdus și patru propuneri de optimizare a PNCC.

Adoptarea normelor de aplicare privind PNCC conform termenului limită stabilit este cu siguranță știrea săptămânii și cea mai bună veste a verii pentru cei care suferă de afecțiuni oncologice. Aceste norme au fost realizate de specialiștii din cadrul CNAS, MS și din comisiile de specialitate ale MS din domeniul oncologiei și reprezintă cerințe din PNCC în forma aprobată de Parlamentul României.

După cum preciza și în urmă cu câteva zile, la Galați, "foarte multe dintre prevederile Planului Național de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate prin noul Contract-cadru. Echipa de specialiști, cei mai reputați specialiști în oncologie din România, lucrează de șase luni la aceste norme. Nu discutăm despre altceva decât despre o corecție care trebuie adusă acelui plan, pentru că sunt elemente acolo care pe de o parte împiedică finanțarea corespunzătoare a programelor dedicate pacienților și pe de altă parte exclud numeroase categorii de pacienți oncologici de la ceea ce își propune acest plan, adică există patologii oncologice importante care nu au fost incluse în forma aceea a planului. Mă refer la pacienții cu melanom malign, pacienții cu cancer gastric şi alte tipuri de patologii".

Setul de măsuri și norme elaborate ce urmează să fie implementate de la 1 iulie includ prevenția și diagnosticul precoce al cancerului, înființarea registrului național de cancer, diagnosticul cancerului, tratamentul și monitorizarea pacienților oncologici, îngrijirea pacientului oncologic, modificări legislative aflate în transparență decizională, actualizarea tarifelor de decontare.

"Am demarat procedurile pentru înființarea Registrul național de cancer - noi aveam până acum doar Registrul regional, nu aveam un registru național, iar prin ordinul semnat azi s-a stabilit cadrul necesar pentru înființarea acestui registru", a declarat Alexandru Rafila.

Totodată, documentul prezentat de Ministrul Rafila include și patru propuneri de optimizare a PNCC - Identificarea clară a surselor de finanțare pentru derularea programului, extinderea accesului la diagnostic pentru pacienții oncologici, dezvoltarea terapiei personalizate și a testării genetice la pacienții oncologici și introducerea serviciului de radioterapie stereotactică.

”Ministerul Sănătății nu a fost implicat în elaborarea planului aprobat de Parlament, a fost o comisie din Parlament, iar toate amendamentele pe care le-am adus noi au fost respinse în bloc”, a ținut să explice ministrul Sănătății motivul pentru care s-a ajuns la această situație din care de pierdut au avut doar pacienții.

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila PNCC bolnavi de cancer
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close