Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Simptome variola maimuței. Primul lucru la care să fim atenți

Simptome variola maimuței. Primul lucru la care să fim atenți

A fost confirmat primul caz de variola maimuței la noi din ţară. Bărbatul a mers la spital după patru zile de la apariţia simptomelor.

Simptome variola maimuței. Primul lucru la care să fim atenți
Sursa foto: CDC/Getty Images
de Andreea Cigolea    |    14 Iun 2022   •   10:10

La noi, este vorba despre un tânăr de 26 de ani care a mers la spital ieri noapte şi care se află, acum, în izolare pentru 21 de zile.

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpulu, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate.

Cu toate că variola maimuței nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Variola maimuței poate fi transmisă prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expirație.

Perioada de incubație a variola maimuței este de obicei de la 6 la 13 zile. Variola maimuței necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană simptomatică infectată. Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan în 14 până la 21 de zile.

România va avea un vaccin variola maimuţei

Variola maimuţei se transmite mult mai greu faţă de COVID-19, se transmite doar în urma unui contact foarte apropiat. 

Potrivit Ministerului Sănătăţii, şi România va avea un vaccin pentru acest virus, aproximativ 2500 de seruri care vor fi administrate contacţilor direcţi.

Cele mai multe cazuri de variola maimuţei au fost raportate, până acum, în Marea Britanie, Spania şi Portugalia.

×
Subiecte în articol: Variola maimuței simptome
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close