Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alimentele ultraprocesate pot fi dăunătoare pentru noi? "Este un pic înfricoșător, nu-i așa?"

Alimentele ultraprocesate pot fi dăunătoare pentru noi? "Este un pic înfricoșător, nu-i așa?"

"Este un pic înfricoșător, nu-i așa, după numai două săptămâni să vezi aceste rezultate".

Alimentele ultraprocesate pot fi dăunătoare pentru noi? "Este un pic înfricoșător, nu-i așa?"
Sursa foto: Moerschy / Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iun 2023   •   12:52

Aimee, în vârstă de 24 de ani, a urmat o dietă cu alimente ultraprocesate timp de două săptămâni, în cadrul unui test realizat de oamenii de știință de la King's College London pentru BBC Panorama.

Geamăna ei identică, Nancy, a urmat, de asemenea, o dietă care conținea exact aceeași cantitate de calorii, nutrienți, grăsimi, zahăr și fibre, însă ea consuma alimente crude sau puțin procesate.

Aimee a luat aproape un kilogram în greutate - Nancy a slăbit. De asemenea, nivelul de zahăr din sânge al lui Aimee s-a înrăutățit, iar nivelul de grăsime din sânge - lipidele - a crescut.

Acesta a fost un studiu de scurtă durată efectuat pe un singur set de gemeni, dar rezultatele evidențiază temerile tot mai mari ale unor oameni de știință cu privire la posibilul impact al așa-numitelor alimente ultraprocesate asupra sănătății noastre.

Profesorul Tim Spector, profesor de epidemiologie la King's College din Londra, care studiază tendințele în materie de boli, a supravegheat testul.

El a declarat pentru BBC Panorama: "În ultimul deceniu, dovezile au crescut încet-încet că alimentele ultraprocesate sunt dăunătoare pentru noi în moduri la care nu ne-am gândit. Vorbim despre o întreagă varietate de cancere, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, demență".

De la pâinea neagră feliată la mâncăruri gata preparate și înghețată, este un grup de alimente realizate cu niveluri diferite - dar adesea substanțiale - de prelucrare industrială. Ingredientele utilizate, cum ar fi conservanții, îndulcitorii artificiali și emulgatorii, nu se regăsesc de obicei în bucătăria de acasă.

"Alimentele ultraprocesate se numără printre cele mai profitabile alimente pe care le pot produce companiile", spune profesorul Marion Nestle, expert în politici alimentare și profesor de nutriție la Universitatea din New York.

Alimente uzuale procesate:

- Pâinea și cerealele îndulcite pentru micul dejun
- Supele instant, mâncărurile gata preparate și preambalate 
- Iaurturi cu aromă de fructe
- Mezelurile, cum ar fi șunca și cârnații
- Înghețată, chipsuri și biscuiți
- Băuturi răcoritoare și unele băuturi alcoolice - cum ar fi whisky, gin și rom.

×
Subiecte în articol: alimente procesate studiu
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close