Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Substanțele chimice din bucătărie care pot cauza cancer hepatic: "A existat o creștere dramatică a cazurilor pe tot globul"

Substanțele chimice din bucătărie care pot cauza cancer hepatic: "A existat o creștere dramatică a cazurilor pe tot globul"

Denumite "substanțe chimice pentru totdeauna” pentru că nu se descompun în mod natural, acest grup de substanțe chimice sunt larg răspândite și se acumulează în organismul uman și în mediu foarte repede.

Substanțele chimice din bucătărie care pot cauza cancer hepatic: "A existat o creștere dramatică a cazurilor pe tot globul"
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    15 Aug 2022   •   20:00

PFAS, sau substanțe polifluoralchilice, perturbă funcțiile ficatului și poate duce la boala acestui organ în câțiva ani. Acestea se găsesc în tigăi, machiaje sau în detergentul de vase!

De asemenea, ele se găsesc în produse folosite zilnic și in industrie, mai exact, tigăile antiaderente, recipientele pentru mâncare, machiajele, covoarele sau textilele.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cele mai expuse la substanța chimică au de 4,5 ori mai multe șanse de a dezvolta cancerul la ficat, potrivit gandul.ro.

Cercetătorii cred că PFAS duce la cancerul la ficat prin perturbarea metabolismului, astfel încât se ajunge la acumularea grăsimii, o afecțiune cunoscută sub numele de boală hepatică grasă non-alcoolică, care ar putea crește „dramatic” cazurilor de NAFLD.

"A existat o creștere dramatică și inexplicabilă a NAFLD (boala hepatică grasă non-alcoolică) pe tot globul în ultimii ani, ceea ce este îngrijorător deoarece persoanele cu NAFLD au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la ficat", au precizat explică cercetătorii.

"Se preconizează că NAFLD va afecta 30% dintre adulții din SUA până în 2030", au mai susținut aceștia, potrivit DailyRecord.co.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close