Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Când va fi gata primul vaccin românesc anti COVID 19? ”Va fi ușor de tolerat, inclusiv pentru cei care nu sunt de acord cu vaccinurile”

Când va fi gata primul vaccin românesc anti COVID 19? ”Va fi ușor de tolerat, inclusiv pentru cei care nu sunt de acord cu vaccinurile”

Un vaccin românesc împotriva coronavirusului ar putea fi gata în 18 luni. Anunțul a fost făcut de managerul Institutului Cantacuzino, care a semnat un parteneriat pentru realizarea serului cu centrul OncoGen din Timișoara.

Când va fi gata primul vaccin românesc anti COVID 19? ”Va fi ușor de tolerat, inclusiv pentru cei care nu sunt de acord cu vaccinurile”
28 Mai 2020   •   12:14

Vaccinul nu va fi unul injectabil, ci va putea fi pulverizat pe cale nazală. 

„Ceva mai ușor de tolerat, inclusiv de cei care nu sunt foarte de acord cu vaccinurile. Sperăm că produsul nostru va fi de foarte bună calitate și că populația României îl va primi așa cum ne dorim”.

Profesorul doctor Mircea Ioan Popa a declarat, joi, că perioada de testare este de 18 luni, însă în acest moment este foarte greu de spus când va ajunge vaccinul pe piață.

„Produsul realizat de colegii din Timișoara este aproape gata pentru a fi pus la dispoziție pentru începerea acestui proiect, e un proiect de cercetare și întotdeauna o cercetare știi că o începi și încerci să o duci la bun sfârșit, dar pot apărea lucruri pe care nu le poți gândi de la început”.

Profesorul a declarat că totul trebuie să se desfășoare foarte rapid.

„Avem la dispoziție maxim 18 luni și speranța noastră este ca, într-un număr de luni, să putem să vă anunțăm că avem ceva nou de spus față de momentul de astăzi”.

România alocă 3,5 milioane de lei pentru descoperirea vaccinului împotriva coronavirus, dar suma va crește, dacă cercetările inițiale dovedesc că produsul dezvoltat de OncoGen și Institutul Cantacuzino dă rezultate. 

„Nu vom discuta despre banii utilizați de alte țări, dar suma de bani necesară pentru a duce la capăt un produs e mai mare de 3,5 milioane, dar Ministerul Educației nu a țintit tot ce ar trebui să fie țintit, este un produs de cercetare, ca atare vor fi necesare fonduri suplimentare”, a spus el.

×
Subiecte în articol: vaccin romanesc
Parteneri
Noua lege a pensiei: Procentele de creştere pe grupele de vârstă
x close