Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vitamina D în exces poate provoca supradoză și probleme la rinichi| Un bărbat ajuns în spital cu nivel de 7 ori mai mare

Vitamina D în exces poate provoca supradoză și probleme la rinichi| Un bărbat ajuns în spital cu nivel de 7 ori mai mare

Medicii avertizează oamenii să nu ia prea multe suplimente de vitamina D, după ce un bărbat a avut nevoie de 8 zile de îngrijiri în spital pentru că a luat o supradoză.

Vitamina D în exces poate provoca supradoză și probleme la rinichi| Un bărbat ajuns în spital cu nivel de 7 ori mai mare
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    06 Iul 2022   •   17:27

Nivelul său de vitamina D era de 7 ori mai mare decât cel necesar. Potrivit revistei BMJ Case Reports, citată de Sky News, simptomele la bărbatul de vârstă mijlocie au început la aproximativ o lună după ce a început un regim intensiv de suplimente de vitamine.

 Acesta se confrunta de trei luni cu simptome precum vărsături, greață și crampe la picioare când medicul său l-a trimis la spital pentru tratament. De asemenea, bărbatul avea gura uscată, pierdere de greutate, sete crescută și diaree.

Regimul zilnic al bărbatului a inclus peste 20 de suplimente fără prescripție medicală. Ca parte a acestora, el lua 50.000 mg de vitamina D - necesarul zilnic este de 600 mg. Testele au arătat că nivelul său de vitamina D era de 7 ori mai mare decât nivelul necesar, iar organismul său avea un nivel ridicat de magneziu și calciu.

De asemenea, rinichii săi nu funcționau corespunzător. Medicii au declarat că această afecțiune - numită hipervitaminoză D - este în creștere, deși este încă neobișnuită.

S-au folosit fluide intravenoase pentru a-i spăla organismul și i s-au administrat medicamente pentru a reduce nivelul excesiv de calciu din sânge. Dar, la două luni de la externarea din spital, nivelurile de vitamina D din corpul său erau încă mai mari decât cele necesare. Autorii raportului au declarat că "la nivel global, există o tendință crescândă de hipervitaminoză D", informează Mediafax.

Site-ul NHS spune că "unele persoane nu vor produce suficientă vitamina D din lumina soarelui, deoarece au o expunere foarte mică sau deloc la soare".

Acesta recomandă ca adulții și copiii cu vârsta de peste 4 ani să poată lua un supliment zilnic care să conțină 10 mg de vitamina D pe tot parcursul anului, dacă nu ies des în aer liber, dacă se află într-o instituție, cum ar fi un azil de bătrâni, sau dacă poartă de obicei haine care le acoperă cea mai mare parte a pielii atunci când sunt în aer liber.

×
Subiecte în articol: vitamina d supradoza simptome
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close