Antena 3 CNN Actualitate Sănătatea suporterilor - în pericol. ANPC a dat amenzi de peste 100.000 de lei în ziua finalei Europa League

Sănătatea suporterilor - în pericol. ANPC a dat amenzi de peste 100.000 de lei în ziua finalei Europa League

Sănătatea suporterilor - în pericol. ANPC a dat amenzi de peste 100.000 de lei în ziua finalei Europa League
Sursa foto: foto. jurnalul.ro
10 Mai 2012   •   16:15

Mai mulţi operatori economici din Capitală care comercializau produse ce încălcau prevederile legale în domeniu au fost amendaţi de Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) chiar în ziua  finalei Europa League, valoarea amenzilor depăşind 100.000 de lei.
   
Potrivit Mediafax, controalele au fost efectuate în mai multe unităţi din Bucureşti şi au vizat comercializarea produselor alimentare din carne şi preparate din carne, peşte, brânzeturi, băuturi alcoolice, vinuri şi braga, prăjituri, produse alimentare, aflate în stare proaspătă şi congelată, dar şi preparate culinare comercializate de fast food-uri, restaurante şi alte unităţi de alimentaţie publică.
   
De asemenea, au fost controlate servicii hoteliere, turistice, de schimb valutar şi comerţ online prestate de şapte operatori economici.

39 de operatori economici care comercializează produse alimentare au fost controlaţi, la care s-au depistat deficienţe privind depozitarea fără respectarea regimului termic impus de producător, comercializarea preparatelor din carne expirate şi neetichetate, comercializarea de alimente cu elemente de etichetare incomplete şi cu proprietăţi organoleptice neconforme (semne evidente de alterare), lipsa preţurilor, deficienţe de informare, gramaj incorect sau neinformarea asupra gramajelor la preparatele culinare din lista meniu, neinformarea privind perioada maximă de retur a contravalorii vouchere-lor, în cazul neutilizării acestora din vina operatorului economic.
   
Au fost aplicate măsuri complementare de oprire temporară de la comercializare a produselor alimentare cu abateri de informare şi calitate, dar care nu afectează sănătatea consumatorilor, pentru 42 de kilograme de produse alimentare, 51 de porţii, 37 de litri de vin, oprirea definitivă de la comercializare pentru 12 kilograme de preparate din carne, peşte şi prăjituri, precum şi oprirea temporară a activităţii a patru operatori economici.
   
De asemenea, în domeniul produselor alimentare deficienţele constatate vizau neinformarea corectă cu privire la ingredientele utilizate, prezenţa urmelor de rozătoare în depozitul în care se păstrau alimente, utilizarea de recipienţi neigienizaţi la transportul alimentelor, nerespectarea procedurilor prescrise, neinformarea consumatorilor cu privire la alergenii conţinuţi de produsele proprii sau neinformarea consumatorilor cu privire la gramajul preparatelor culinare din lista meniu, a ingredientelor alergene, şi redactarea parţială a listei meniu în limba engleză.

15 operatori economici care comercializau produse nealimentare au mai fost controlaţi de inspectori care au găsit deficienţe de etichetare, informare incompletă (lipsa elementelor de identificare si caracterizare, lipsa pictograme) sau instrucţiuni de folosire care nu erau traduse în limba română.
   
Inspectorii ANPC au aplicat măsuri complementare de oprire temporară de la comercializare a produselor controlate care nu corespund prevederilor legale, în valoare totală de aproximativ 45.500 lei.
   
În afară de aceşti operatori economici cărora li s-au efectuat controale, la unul dentre ei având ca obiect de activitate comerţul online s-a constatat folosirea de practici comerciale incorecte, contrare diligenţelor profesionale şi s-a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 5.000 lei, dispunându-se măsura de încetare a practicii.
   

×
Subiecte în articol: ANPC amenzi produse alimentare
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close