Antena 3 CNN Actualitate Sancțiuni de milioane de euro pentru România, pentru netranspunerea în legislație a Directivelor europene

Sancțiuni de milioane de euro pentru România, pentru netranspunerea în legislație a Directivelor europene

Neimplementarea la timp a directivelor europene este plătită scump de România, atrage atenția FACIAS, care arată că sancțiunile impuse din această cauză ajung până la câteva milioane de euro în unele cazuri.

Sancțiuni de milioane de euro pentru România, pentru netranspunerea în legislație a Directivelor europene
Sursa foto: Unsplash.com | Bill Oxford
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Mar 2022   •   14:41

"Pentru o singură directivă neimplementată, statul român a plătit suma de trei milioane de euro, reprezentând obligația de plată către Comisia Europeană în cauza C-549/18 – acțiunea de infringement generată de netranspunerea în termen a directivei U.E. 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului”, arată FACIAS.

În prezent există aproximativ 30 de directive pentru care termenul de implementare a fost depășit, fiecare dintre acestea reprezentând un potențial motiv de declanșare a procedurilor de infringement, iar pentru unele a fost deja declanșată procedura.

„Conform unui raport publicat de Ministerului Afacerilor Externe, până la acest moment, sunt alte cinci directive care fac obiectul unor proceduri de infringement pentru care România ar putea plătii penalități de sute de mii de euro (...) În prezent, cuantumul sancțiunilor pe care Comisia Europeană le poate impune României este în cuantum de minimum 1.6 milioane euro pentru fiecare directivă neimplementată în termen și penalități între 1.985 și 119.125 Euro pe zi de întârziere, după pronunțarea hotărârii instanței UE”, notează FACIAS.

Pe lângă penalitățile financiare atrase, aceste întârzieri înseamnă și faptul că cetățenii români sunt privați de o serie de drepturi pe care ar trebui să le aibă, așa cum sunt cele stipulate de Directiva 2019/2061 din 27 noiembrie 2019 prin care se oferă românilor posibilitatea de a solicita măsuri reparatorii în cazul unor clauze abuzive impuse de comercianți.

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close