Antena 3 CNN Actualitate Săptămâna decisivă pentru pensiile speciale. Ce se schimbă

Săptămâna decisivă pentru pensiile speciale. Ce se schimbă

Săptămână decisivă pentru pensiile speciale. Surse politice spun că legea este gata și mai trebuie agreată la nivelul coaliției. Care sunt cerințele de la Banca Mondială cu impact major în reforma pensiilor.

Săptămâna decisivă pentru pensiile speciale. Ce se schimbă
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Claudia Popovici    |    03 Dec 2022   •   16:36

Coaliția de guvernare trebuie să anunțe săptămâna viitoare forma finală în ceea ce privește reforma pensiilor speciale, iar impactul este unul major în rândul magistraților, judecătorilor sau procurorilor.

Doar în ultima perioadă au ieșit la pensie nu mai puțin de 4.079 de magistrați și judecători și 2.255 de procurori.

Mai exact, urmează să crească vârsta de pensionare până la 65 de ani treptat în 10 ani, iar pensia nu mai poate depăși salariul avut în activitate.

Adică pensia va trebui să fie calculată la 65 % din media salariilor brute pe 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani de activitate.

De asemenea, și vechimea necesară în momentul pensionării urmează să ajungă la 30 de ani.

Acestea sunt cerințele din raportul venit de la Banca Mondială, incluse deja în noua lege, care, conform surselor guvernamentale, este deja gata și mai trebuie agreată la nivelul coaliției și apoi votată în Guvern și în Parlament.

Trebuie să precizăm faptul că militarii nu vor fi incluși în această reformă a pensiilor speciale, după cum au spus mai mulți lideri politici din coaliția de guvernare.

×
Subiecte în articol: pensii speciale legea pensiilor
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close