Antena 3 CNN Actualitate Sărbători din în ce mai scumpe. Câţi bani scot din buzunare românii pentru Crăciun

Sărbători din în ce mai scumpe. Câţi bani scot din buzunare românii pentru Crăciun

Sărbători din în ce mai scumpe. Câţi bani scot din buzunare românii pentru Crăciun
Sursa foto: Foto: VideoNews
19 Dec 2015   •   11:23

În prag de sărbători, românii cumpără aprope orice - de la mâncare şi jucării până la electrocasnice sau haine. Magazinele îi ajută să scoată mai uşor banii din buzunar şi îi ademenesc cu tot felul de promoţii. 

 
Un studiu arată că pentru o masă îmbelşugată de Crăciun, o familie plăteşte în medie, 400 de lei. Paradoxal, e cam cu 10% mai mult decât anul trecut, deşi ar fi fost de aşteptat ca produsele alimentare să fie mai ieftine, având în vedere că din iunie toate alimentele au TVA de 9%. 
 
Un calcul făcut cu preţurile actuale din magazine demonstrază că legumele, laptele, uleiul, ouăle, carnea şi pâinea s-au scumpit în ultima perioadă. Au fost luate în considerare aceleaşi produse de la aceeaşi marcă. Producătorii spun, ca de obicei, că de vină e seceta prelungită şi creşterea preţurilor la materiile prime. Asta deşi în ultima perioadă, preţul benzinei a scăzut. Cea mai semnificativă scumpire este la carne şi produse de carmangerie, unde preţurile au sărit cu mai mult de 3 lei pe kilogram. Preţuri mai mari faţă de anul trecut au şi unele legume şi fructe, dar şi băuturile alcoolice. 
 
Românii ştiu că înainte de sărbători se scumpesc toate produsele. Sunt revoltaţi dar nu prea au alternative. Coşul de cumpărături e din ce în ce mai scump pe măsură ce se apropie Crăciunul. O arată un un experiment făcut de noi acum câţiva ani. 
 
Potrivit studiilor, românii intenţionează să cheltuiască pentru sărbători aproximativ 32% din veniturile lunare, ceea ce însemnă la un salariul mediu, aproximativ 110 euro. În suma această intră însă şi cadourile, nu numai mâncarea. 
 

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close