Antena 3 CNN Actualitate Sărbătorile de iarnă se apropie. Cum scăpăm de povara colesterolului

Sărbătorile de iarnă se apropie. Cum scăpăm de povara colesterolului

Sărbătorile înseamnă bucuria și fericirea de a fi împreună cu cei dragi, înseamnă bunătăți tradiționale cu gustul copilăriei. Dar mai înseamnă și multe grăsimi și deci, colesterol. Primul pas în reglarea colesterolului este o alimentație simplă, integrală și autohtonă, sunt importante și hidratarea corectă, orele de odihnă și efortul fizic moderat zilnic.

Sărbătorile de iarnă se apropie. Cum scăpăm de povara colesterolului
Sursa foto: Pixabay.com
de Silvia Țigănilă    |    21 Dec 2020   •   09:20

Chiar și în această perioadă a Sărbătorilor, fructele, legumele, leguminoasele, nuciferele trebuie consumate pentru că au și alte beneficii, dincolo de cel al reducerii colesterolului: sunt bogate în antioxidanți și au în compoziție cantități semnificative de fibre alimentare atât de necesare în această perioadă.

    • Maioneza se poate face cu ulei din sâmburi de struguri sau alt ulei presat la rece; și în loc de ou se poate folosi iaurtul sau cartof/conopidă fiarta și răcită, pastă de semințe de floarea soarelui sau avocado.
    • Prăjiturile se pot face înlocuind 1/3 din făina de grâu cu făina de nucă/in/cânepă. Prăjiturile vor fi mai gustoase, mai sățioase și digestia va fi mai ușoară.

Cum să reduci colesterolul din preparatele pentru sărbătorile de iarnă
   

• Zahărul din deserturi se poate înlocui cu xilitol din mesteacăn, un îndulcitor natural gustos și cu efect ușor laxativ.
    • Sărmaluțele se pot găti cu carne de porc amestecată cu piept de curcan, cu orez basmati și cu ceapă roșie crudă, nu calită. Valoarea lor calorică scade cu o treime și digestia e mai facilă.
    • Piftia se va degresa și astfel va fi redusă cantitatea de grăsimi saturate pe care o furnizează.

Cum scăpăm de povara colesterolului

Așadar, de Sărbători adaugă uleiuri presate la rece, adaugă făina de in, de nucă sau de cânepă sau din sâmburi de struguri la prăjitura pe care o făceau bunica ta.

Adaugă uleiuri și făina de nucifere pentru gust mai bun, pentru aport de fibre și proteine vegetale de calitate superioară și pentru sațietate. 

×
Subiecte în articol: sarbatori de iarna colesterol grasimi
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close