Antena 3 CNN Actualitate Scandal de proporții: Pompierii, trimiși să verifice persoanele carantinate!

Scandal de proporții: Pompierii, trimiși să verifice persoanele carantinate!

Un scandal imens zguduie Ministerul de Interne, din cauza patrulelor mixte care verifică persoanele carantinate. Sindicatele spun că autorităţile încalcă legea cu decizia de a trimite pompierii să verifice dacă oamenii stau în case.

Scandal de proporții: Pompierii, trimiși să verifice persoanele carantinate!
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Murgilă    |    29 Dec 2021   •   11:03

Patrulele mixte formate din politisti si pompieri sunt intens contestate de politisti. Acestia spun ca a pune pompierii sa verifice izolatii/carantinatii la domiciliu este o incalcare a legii. In cazul in care politia este depasita, potrivit legii, acestia trebuiau ajutati fie de politisti de la frontiera, fie de jandarmerie, iar deciziile cu privire la aceste controale, de cine sunt facute ar fi trebuit luate exclusiv de catre sefii structurilor de politie si fara amestecul sefilor din ISU.

Conform prevederilor legale, patrulele pot fi formate din cel puțin 2 polițiști de ordine publică în care pot fi incluși suplimentar polițiști din cadrul altor structuri sau elevi din cadrul unităților de învățământ ale MAI pentru formarea ofițerilor sau agenților de poliție/poliție de frontieră, respectiv ofițeri și subofițeri de jandarmi. În situații justificate patrula poate fi constituită dintr-un singur polițist de ordine publică și un polițist din cadrul altor structuri operative ale Poliției Române.

Ca titlu de excepție pot fi constituite patrule mixte formate dintr-un singur polițist de ordine publică și un jandarm sau polițist de frontieră; din cel puțin 2 jandarmi și 2 polițiști de frontieră care vor acționa sub conducerea și controlul structurilor competente ale Poliției Române. 

Câți români sunt ținuți sub observație în acest moment

Un număr mare de persoane sunt verificate la această oră - fie că sunt infectate, fie că s-au întors din țări cu incidență mare de infectare. 7.855 de persoane confirmate cu noul coronavirus aflate în izolare la domiciliu. Alte 2.628 de persoane, confirmate cu noul coronavirus, sunt aflate în izolare instituțională.

În acest moment în țară sunt un total de 97.810 români aflați în izolare sau carantină, vizați de organele de verificare. 48 persoane se află în carantină instituționalizată.

Vom vedea ce se va întâmpla pe mai departe, dacă aceste patrule mixte vor fi reținute sau dacă cei de la conducerea Ministerului de Interne vor ține cont de nemulțumirile polițiștilor, care vin și pe fondul altor probleme legate de nerespectarea legii salarizării. 
 

×
Subiecte în articol: pompieri carantină
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close