Antena 3 CNN Actualitate Nou scandal pentru salarii şi pensii! Cum răspunde Marius Budăi la ameninţarea cu plângere penală | Anunţ ferm pentru români

Nou scandal pentru salarii şi pensii! Cum răspunde Marius Budăi la ameninţarea cu plângere penală | Anunţ ferm pentru români

Este un nou scandal pe tema pensiilor şi a salariului minim! Sindicatele amenință cu plângere penală atât pentru ministrul Muncii cât și pentru ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Iată răspunsul lui Marius Budăi.

de Claudia Popovici    |    04 Dec 2022   •   19:47

Sindicaliștii de la Cartel Alfa îl ameninţă cu plângere penală pe Marius Budăi, ministrul Muncii, motivând că fondul de pensii este insuficient și este deja un deficit, iar pensionarii vor fi de fapt afectaţi de aceste măsuri de majorare a pensiilor şi a salariului minim. 

"Din punctul nostru de vedere, noi am anunțat în cadrul discuțiilor dacă rămâne sub forma aceasta. Practic este afectat și persoana și persoanele alăturate la fondul de pensii, pe de o parte în calculul punctajului de pensie, pe de altă parte, fondul de pensii, adică pentru pensionarii aflați în plată astăzi vor fi afectați.

Pe de altă parte, grila de salarizare pe care orice întreprindere o are pentru a-și motiva salariații va fi destabilizată complex. Deci este o chestiune anormală legată de acest lucru.

Dar dacă vor aplica acest lucru, noi am comunicat că vom depune plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva ministrului muncii și ministrului Finanțelor Publice, pentru că nu pot să spună că n-au știut de consecințele deciziei pe care o iau.

Ei se plâng că fondul de pensii este insuficient și este deficit, deci nu fac decât să mărească deficitul cu încă 1, 2 miliarde de lei pe an în toată structura sa. Evident că vor fi afectați pensionarii de acum, dar vor fi afectați și pensionarii pe viitor", au anunţat sindicatele Cartel Alfa. 

Nou scandal pentru salarii şi pensii! Cum răspunde Marius Budăi la amenințarea cu plângere penală

"Decizia de oportunitate fiscală, pentru că aici vorbim de o oportunitate fiscală, atunci când vorbim de scutirea de taxe a unei sume din salariu, este decizia Guvernului. Politica fiscală ţine de apanajul Guvernul.

Vizavi de salariul minim, ce intră în atribuțiile Ministerului Muncii nu se face prin ordonanța trenuleț se face prin hotărâre de Guvern care deja este de circa două săptămâni de zile în transparență publică.

Iar stabilirea nivelului salariului minim la 3.000 de lei a fost o decizie a coaliției. Decizia de oportunitate fiscală a fost o decizie a coaliției care a fost luată, iar noi Executivul nu facem decât să punem în practică.

După cum am spus a fost și o perioadă de test IMM cu aceste decizii.

Dacă vorbim de politică fiscală, chiar dacă nu este neapărat Ministerului Muncii, pot să vă spun că aceste lucruri au fost solicitate de către mediul de afaceri.

Actuala coaliție politică a înțeles să partajeze responsabilitatea majorării salariului minim între Guvern și patronate, și anume creșterea este o creștere mare, care nu au mai fost până acum de 450 de lei, 250 de lei sunt taxați, 200 de lei sunt ne netaxați din punct de vedere a impozitelor pe venit.

În acest mod sprijinim și mediul de afaceri, dar și angajații care sunt la salariu minim să câștige net în mână mai mulți bani.

Este, repet, o decizie de oportunitate fiscală. Ce ține de Ministerul Muncii este doar stabilirea prin hotărâre de guvern, nu prin ordonanță a salariului minim. 

Dacă va trebui să trecem și prin asta, vom trece și prin asta. Dacă faci bine și te gândești și la mediul privat să nu pui o presiune atât de mare în mediul privat cu această majorare, dar să conștientizezi că și salariații cu nivelul de salarizare la salariul minim au nevoie de mai mulți bani, dar este o decizia asumată de coaliţia politică pe care noi o punem în aplicare", a explicat Marius Budăi în emisiunea Descoperiți de la Antena 3 CNN. 

Marius Budăi, anunț despre creşterea pensiilor

Întrebat cu ce procent de majorare a pensiilor se va merge în Parlament, ministrul Muncii, Marius Budăi a spus: 

"Parlamentul este suveran și ce va decide parlament, noi, Guvernul vom pune în aplicare.

Vizavi de celelalte majorări de măsuri de sprijin, au fost deja decise în coaliție. Noi avem actele normative deja scrise.

Mulțumesc public colegilor mei din minister că au înțeles că și în această minivacanță trebuie să lucrăm, astfel încât mâine de dimineață să avem toate documentele gata. A fost solicitare a coaliției acest lucru.

Mâine vor intra documentele, actul normativ de avizare interministerială și mergem înainte așa cum s-a decis, cu majorare și cu măsuri de sprijin, toate actele normative vor fi gata la timp, astfel încât și să fie cuprinse în propunerea de buget, dar să se poată fi implementate de la 1 ianuarie 2023 așa cum s-a decis în coaliție", a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi. 

Marius Budăi, despre creşterea pensiilor în 2023

"Întrebat apoi dacă după această creștere anunțată a pensiilor de la 1 ianuarie 2023 s-ar mai pregăti încă o majorare după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, va deveni premier, aşa cum prevede rocada adoptată în coaliţie, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus: 

În interiorul PSD nu există această discuție și vedeți cum ajuns acolo. La toate discuțiile au fost doar discuțiile premergătoare deciziei din coaliție. Am avut decizia finală, coaliție, s-au decis măsurile și dacă situata va mai impune măsuri de acest fel pe perioada anului următor așa cum am procedat în acest an în coaliție vom lua, vom lua decizia.

Eu nu pot să spun decât să mă bucur că s-a ajuns la o decizie și să putem implementa, că aceste măsuri de sprijin care vin în sprijinul categoriilor vulnerabile vor fi implementate, astfel încât să putem traversa cu toții această perioadă", a mai spus Marius Budăi, ministrul Muncii, în emisiunea Descoperiți de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Marius Budăi Ministrul Muncii
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close