Antena 3 CNN Actualitate Scandal spitale Sector 1. Clotilde Armand taie finanţarea a patru mari spitale, printre care şi spitalul de copii Grigore Alexandrescu

Scandal spitale Sector 1. Clotilde Armand taie finanţarea a patru mari spitale, printre care şi spitalul de copii Grigore Alexandrescu

Managerii spitalelor de Oftalmologie şi Grigore Alexandrescu (cel mai mare spital de copii din România) au spus la Sinteza Zilei că vor avea mari dificultăţi în a plăti utilităţile şi de a face investiţii în spitale după ce primarul Clotilde Armand a tăiat finanţarea la patru mari spitale din Sectorul 1, printre care şi ale lor.

Scandal spitale Sector 1. Clotilde Armand taie finanţarea a patru mari spitale, printre care şi spitalul de copii Grigore Alexandrescu
de Georgiana Adam    |    03 Feb 2021   •   22:23

Context scandal spitale Sector 1
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat introducerea pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local de miercuri 3 februarie a unui punct controversat şi anume: "Transmiterea din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a terenurilor și clădirilor aferente a 4 spitale în administrarea Primăriei Municipiului București".

Proiectul a fost prezentat de Mihai Gâdea în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3. Cele patru spitale vizate de hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1 sunt Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu, Spitalul de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul de Urgenţe Oftalmologice.

Mihai Gâdea spune că odată votată această hotârâre, practic, primăria Sectorului 1 taie finanţarea celor patru spitale. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, a comentat scandalul spitalelor, spunând că s-a aşteptat la această decizie din momentul în care Clotilde Armand a fost aleasă primar la Sectorul 1.

Scandal spitale Sector 1: Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie: "Este o gafă politică extraordinar de mare"

"Faptul că ne plăteau utilităţile este un lucru foarte important şi, vă daţi seama ce utilităţi sunt la un spital. Fiecare spital avea anual o alocaţie bugetară. Din banii respectivi noi făceam un raport cu ce ne trebuie şi făceau ei [primăria]. Într-un an, ne-au cumpărat generator electric, este un lucru extraordinar.", a explicat Monica Pop ce cheltuieli nu va mai asigura Primăria Sectorului 1 de acum înainte.

Managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice a mai spus că Clotilde Armand nu a comunicat cu nimeni înainte să ia această măsură. Monica Pop spune că spitalul se va descurca mai greu de acum înainte, dar va găsi resursele financiare necesare funcţionării. "Este o gafă politică extraordinar de mare, urâţeşte atât de mult poziţia unui primar şi partidul din care face parte. Nu se poate să tai un ajutor pe care l-ai făcut [în trecut]", a mai spus Monica Pop.

Scandal spitale Sector 1 - Managerul de la G. Alexandrescu: "Nu se poate discuta cu doamna primar"

Alexandru Ulici, managerul Spitalului de copii Grigore Alexandrescu a vorbit şi el despre scandalul spitalelor din Sectorul 1. "Nu înţelegem de ce s-a luat această decizie", a spus Alexandru Ulici, care a explicat că spitalele din Bucureşti au trecut în 2002 din proprietatea privată a statului în proprietatea publică a municipiului Bucureşti cu administrare de către Consiliile Locale de Sector. 

"Către cine se dă această administrare? Către Primăria Municipiului Bucureşti, către Minister sau către Grigore Alexandrescu, spital care nu are nicio posibilitate să administreze nişte clădiri pentru că legea nu ne permite?", se întreabă managerul de la spitalul Grigore Alexandrescu.

Scandal spitale Sector 1 - ce cheltuieli va suporta spitalul de acum înainte

"Noi primeam bani pentru utilităţi, 220.000 de lei pe lună pentru gaze şi lumină, dar cel mai important era ceea ce se întâmpla asupra clădirii, verificările şi reparaţiile. Verificările UPS-urilor din ATI. Noi nu putem sta fără generatoare şi fără UPS-uri şi acestea costă 575.000 de lei.

Ignifugarea podurilor, acolo unde avem pacienţi, cost 185.000 de lei şi există zeci de solicitări către primaria Sectorului 1 de a se face aceste ignifugări. 

Verificarea centralelor termice, 195.000 de lei. Verificările pentru autorizaţiile ISU 2.5 milioane de lei. Banii aceştia ne ajutau foarte mult", a explicat managerul Alexandru Ulici de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Întrebat cu ce gol rămâne după ce primăria Sectorului 1 a decis tăierea finanţării, Alexandru Ulici a spus că rămâne o cheltuială neacoperită de 4 milioane de lei. Managerul Spitalului Grigore Alexandrescu speră ca banii aceştia să vină de la primăria municipiului Bucureşti.

"Nu se poate discuta cu doamna primar, că nu poate fi găsită", a răspusn managerul celui mai mare spital de copii din România când a fost întrebat de Mihai Gâdea dacă a încercat să stea de vorbă cu Clotilde Armand.

 

 

 

×
Parteneri
Cu cât crește, de fapt, salariul minim net de la 1 octombrie
x close