Antena 3 CNN Actualitate Scandal uriaș la Universitatea Valahia din Târgoviște. Laura Monica Gorghiu, acuzată că a fost numită ilegal în funcția de rector

Scandal uriaș la Universitatea Valahia din Târgoviște. Laura Monica Gorghiu, acuzată că a fost numită ilegal în funcția de rector

E scandal de proportii la Universitatea Valahia din Târgovişte dupa ce Laura Monica Gorghiu a fi fost numită ilegal în funcţia de rector. Aceasta a obţinut titlul de conferenţiar fără să aibă diplomă de doctor, motiv pentru care Ministerul Educaţiei a dat-o în judecată pentru a recupera banii pe care i-ar fi încasat ilegal în ultimii 16 ani.

Scandal uriaș la Universitatea Valahia din Târgoviște. Laura Monica Gorghiu, acuzată că a fost numită ilegal în funcția de rector
de Georgiana Adam    |    08 Noi 2020   •   14:00

Mai mult, de numele acesteia se leagă şi o anchetă penală. DNA anchetează modul în care Universitatea Valahia a obţinut o finanţare europeană de 6 milioane de euro.

Rectorul Universităţii Valahia din Târgovişte este în centrul mai multor scandaluri. Laura Monica Gorghiu ar deţine ilegal titlul de conferenţiar de mai bine de 16 ani.

În 2004, când s-a înscris la concursul de conferenţiar, Laura Gorghiu nu avea diploma de doctor, condiţie impusă de lege. Cu toate acestea, o comisie formată din câţiva colegi a validat-o cu titlul de conferenţiar.

"Dânsa s-a înscris la concurs pentru ocuparea postului de conferenţiar undeva în luna martie, fiind validată de Senatul universitar undeva în luna aprilie. În momentul în care s-a înscris la concurs, nu avea diploma de doctor. A obţinut-o abia pe 3 iunie 2004. Acest lucru a fost constatat şi de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei, care a dat-o în judecată pe Laura Gorghiu.

Pe lângă anularea titlului de conferenţiar, şi anularea tuturor documentelor subsecvente pentru concursul de conferenţiar, inclusiv s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului de la doamna conf univ dr Laura Gorghiu", a delarat un martor pentru Antena 3.

Curtea de Apel Bucureşti va lua o decizie pe 16 noiembrie. Dacă instanţa decide anularea titlului de conferenţiar, Laura Gorghiu nu mai poate fi rectorul Universităţii Valahia.

O poziţie din care Laura Gorghiu a semnat multe contracte pe fonduri europene, unul dintre ele cu mari semne de întrebare. DNA şi OLAF anchetează modul în care Universitatea a primit bani europeni de două ori pentru construcţia unui corp de clădire unde funcţionează Facultatea de Drept. Acordul de finanţare a fost semnat anul acesta, Universitatea primind 6 milioane de euro nerambursabili.

"Analizând ghidul solicitantului, reiese faptul că universitatea avea obligaţia la vremea respectivă, înainte de depunerea proiectului, să nu depună pentru extindere un alt obiectiv care a mai fost finanţat în ultimii 5 ani.

Reiese faptul că facultatea de drept şi ştiinţe administrative are două sedii, unul în curs de finalizare, iar celălalt se aşteaptă scoaterea la licitaţie pe fonduri europene", a mai explicat martorul.

Anchetatorii susţin că actuala conducere a Universităţii Valahia ar fi înşelat reprezentanţii UE, când au depus ultimul proiect.

Contactat telefonic, rectorul Universităţii nu a putut fi găsit.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close