Antena 3 CNN Actualitate Scandalos! Monica Anisie i-a revocat titlul de doctor unui fost ministru. Cine s-a făcut de râs pentru că a plagiat

Scandalos! Monica Anisie i-a revocat titlul de doctor unui fost ministru. Cine s-a făcut de râs pentru că a plagiat

Ministrul Educației Monica Anisie a declarat marți că a semnat ordinul prin care i-a fost anulat titlul de doctor fostului ministru Darius Vâlcov. "Da, astăzi am semnat acest ordin. Motivul este tot plagiatul", a spus Monica Anisie.

Scandalos! Monica Anisie i-a revocat titlul de doctor unui fost ministru. Cine s-a făcut de râs pentru că a plagiat
Sursa foto: Hepta
de Cristina Tudorache    |    15 Iul 2020   •   07:00

Experții care au evaluat teza de doctorat "Perfecționarea managementului financiar al intreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană", elaborată și sustinută în anul 2008 de Darius Vâlcov, la Academia de Studii Economice din București, au descoperit că lucrarea este plagiată. 

Mai exact, 23% din teza fostului strateg PSD reprezintă o preluare integrală sau parțială din alți autori, fără ca aceștia să fie citați conform normelor academice. Astfel, Comisia de lucru a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a analizat sesizarea de plagiat în acest caz, a propus retragerea titlului de doctor, iar ministrul Educației Monica Anisie a semnat ordinul.

Plagiatul, la modă printre politicieni

Darius Vâlcov nu este singurul membru al Guvernului care rămâne fără titlu. Și fostul premier Victor Ponta a rămas, în 2016, fără titlul de doctor. El a solicitat în instanță anularea ordinului de ministru, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv cererea.

Și fostului vicepremier Gabriel Oprea i s-a retras titlul de doctor pentru că a plagiat în teza sa "Procedura plângerii prealabile", susținută la Facultatea de Drept a Universității din București, sub coordonarea profesorului universitar Ion Neagu, fost senator PSD. Plagiatul din teza de doctorat a lui Oprea a fost demascat, în iulie 2015, de către jurnalista de investigații Emilia Șercan, care a scris că întreaga lucrare nu conținea niciun citat cu ghilimele, având paragrafe și pagini întregi copiate dintr-o lucrare similară a coordonatorului său, Ion Neagu.

 În septembrie 2016, ministrul Educatiei de la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea, după ce CNATDCU a respins contestația fostului vicepremier privind verdictul de plagiat, cu 31 voturi pentru și 2 împotrivă.

×
Subiecte în articol: Darius Valcov plagiat Monica Anisie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close