Antena 3 CNN Actualitate Scandalul salariilor de 50.000 euro/lună: Gergely Olosz, preşedintele ANRE, şi-a dat demisia

Scandalul salariilor de 50.000 euro/lună: Gergely Olosz, preşedintele ANRE, şi-a dat demisia

Scandalul salariilor de 50.000 euro/lună: Gergely Olosz, preşedintele ANRE, şi-a dat demisia
14 Oct 2008   •   10:59

Şeful ANRE, Gergely Olosz, a demisionat, luni, din funcţie. Acesta spune că s-a retras de la conducerea ANRE pentru că a fost validat ca deputat, dar şi dorinţa de a nu decredibiliza instituţia prin informaţiile legate de salariul său. Demisia a fost înaintată premierului Călin Popescu Tăriceanu, spun surse guvernamentale, citate de Mediafax. Olosz spune că demisia este şi "o chestiune de onoare", survenită în urma zvonurilor şi speculaţii care, "în mod ciudat", au coincis cu decizia Autorităţii de a menţine neschimbat preţul gazelor în această perioadă.
"Putem vorbi de o adevărată campanie care afectează nu numai o persoană sau un grup de persoane, ci instituţia şi stabilitatea economiei naţionale în ansamblu. Dacă această campanie mă vizează pe mine personal, atunci e de datoria mea să-mi dau demisia şi să mă distanţez de instituţia ANRE, asupra căreia nu trebuie să planeze nicio suspiciune. Dacă atacurile vizează Autoritatea, atunci demisia mea va ajuta la lămurirea opiniei publice şi a organelor în drept asupra surselor şi mobilurilor acestor atacuri", a precizat Olosz.
Acesta spune că se simte obligat să puncteze câteva lucruri, deoarece în ultimele zile au fost vehiculate zvonuri aberante despre salariile din ANRE, şi crede că este total incorect ca opinia publică să rămână cu această impresie.
"Precizez că nici eu şi nici colegii mei nu am avut venituri de 50.000 euro pe lună, aşa cum au susţinut unele televiziuni şi ziare, mai ales că am dovedit cu acte că veniturile respective, inclusiv sporurile, primele şi indemnizaţiile, sunt de aproape 20 de ori mai mici decât sumele vehiculate. Am transmis în aceste zile comunicate din partea Autorităţii în care am atras atenţia că veniturile conducerii sunt publice şi afişate pe site-ul instituţiei. Sper că aceste precizări să fie luate în seamă de mass-media, căreia îi mulţumesc pentru colaborarea din cei doi ani, cât am condus Autoritatea", a spus fostul şef ANRE.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei se afla pe lista neagră a presei, după ce se aflase că acesta ar avea venituri de cel puţin 50.000 de euro pe lună. Şeful ANRE, Gergely Olosz a fost validat pe 8 octombrie ca deputat UDMR, cele două funcţii nefiind compatibile potrivit legii.
Potrivit declaraţiei de avere, preşedintele Autorităţii de Reglementare în domeniul Gazelor, Olosz Gergely, are şapte imobile în Ungaria şi România, 9 terenuri, atât agricole cât şi intravilane, trei credite în euro în valoare totală de 156.000 de euro şi bani daţi cu împrumut 145.000 de lei noi.
Averea imobiliară este impresionantă. Două apartamente sunt în Ungaria, la Budapesta şi la Peci, două spaţii comerciale la Sfântu Gheorghe şi trei case de locuit, în Covasna şi Sfântu Gheorghe.
La acestea se adaugă 5 terenuri în intravilan însumând aproape 8.000 de metri pătraţi, în Sfântu-Gheorghe şi Covasna.
Terenul agricol aflat în proprietatea directorului ANRE însumeaza aproape 39 de hectare.
La autoturisme, Olosz este modest: conduce un Renault Megan, din 2000. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE - este o institutie publica autonoma de interes national cu personalitate juridica in coordonarea directa a primului ministru.
Declaraţie avere Gergely Olosz(pdf)
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: salarii mari ANRE
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close