Antena 3 Actualitate Scăpăm de declarația scrisă. Nelu Tătaru: „Putem ieși din localitate doar pentru motive întemeiate, ce pot fi declarate verbal”

Scăpăm de declarația scrisă. Nelu Tătaru: „Putem ieși din localitate doar pentru motive întemeiate, ce pot fi declarate verbal”

11 Mai 2020   •   17:46
Scăpăm de declarația scrisă. Nelu Tătaru: „Putem ieși din localitate doar pentru motive întemeiate, ce pot fi declarate verbal”
Sursa foto: Hepta

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat în timpul unei dezbateri în Parlament că, după 15 mai, vom scăpa de declarația pe proprie răspundere, în varianta scrisă, atât pentru deplasarea în interiorul localității, cât și în afara acesteia. Tătaru spune că vom putea părăsi localitatea doar din motive bine întemeiate, cum ar fi deplasarea la o proprietate, îngrijirea unor persoane sau participarea la evenimente restrânse de familie.

Tătaru a reiterat că după 15 mai vom putea circula în localitate fără declarație pe proprie răspundere, iar pentru a călători în afara localității trebuie să se facă dovada unui motiv bine întemeiat.

Întrebat despre cum va putea verifica poliția motivul invocat, acesta a dat exemplu călătoria la o locuință deținută în afara localității unde cel care face călătoria trebuie să dovedească că este proprietarul. De asemnea, el a mai menționat că poliția ar putea solicita informații cu privire la adresa de deplasare.

"Se poate ieşi doar din motive bine întemeiate. Mergem să îngrijim pe cineva, un copil, o persoană bolnavă, mergem la o proprietate pe care o avem în altă parte, mergem la munca câmpului, sunt motive întemeiate. Le veţi vedea în următoarea perioadă. Ne-am gândit să fie verbală declaraţia şi să putem dovedi cu ceva, cu un act de proprietate sau ceva. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat”, a mai afirmat ministrul. 

Tătaru spune că se intenționează mentinerea carantinei institutionalizate și o lege în acest sens a fost trimisă către Parlament..

Declarația scrisă nu va mai fi obligatorie: „Deocamdată declararea poate fi verbală”, a spus Ministrul Sănătății.

Conform Ministerului de Interne, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă în următoarele situații:

1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2. în scop umanitar sau de voluntariat;
3. realizarea de activități agricole;
4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7. din alte motive justificate, precum:
− îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;
− îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;
− asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
− deces al unui membru de familie.

De asemenea, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă în anumite condiții pentru următoarele motive:

1. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
2. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
3. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
4. pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close