Antena 3 CNN Actualitate Scenarii sumbre: Peste un milion de români ar fi în pericol în cazul unui seism de peste 7 grade

Scenarii sumbre: Peste un milion de români ar fi în pericol în cazul unui seism de peste 7 grade

Scenarii sumbre: Peste un milion de români ar fi în pericol în cazul unui seism de peste 7 grade
Sursa foto: Cutremur
09 Apr 2009   •   10:06

Clădirile vechi din România, capcane mortale. Un raport ONU dat publicităţii la scurt timp după cutremurele din Italia şi Portugalia avertizează că peste un milion de români ar putea fi în pericol în cazul producerii unui seism de peste 7 grade pe scara Richter.

Raportul ONU arată că pe lista celor mai afectate ţări în caz de cutremur se numără România, Italia şi Grecia. Iar Bucureştiul este a doua capitală din Europa, după Lisabona, cu risc seismic ridicat. Specialiştii sunt de părere că peste 300 de clădiri s-ar prăbuşi în primele momente ale unui cutremur de 8 grade pe scara Richter.

Aproape o jumătate de milion de bucureşteni ar fi afectaţi, iar dintre aceştia 100.000 ar fi prinşi sub dărâmături. Cel mai sumbru scenariu vorbeşte despre cel puţin 6.500 de morţi şi 16.000 de răniţi grav, în clădirile cu peste patru etaje.

Şi distrugerile ar fi mari: zeci de mii de clădiri ar fi avariate, iar alte mii s-ar prăbuşi într-un final, în urma unui seism puternic.

Specialiştii atrag atenţia că, în cazul unui cutremur, pericole pot apărea şi din cauza distrugerii reţelelor de alimentare cu gaze şi energie electrică. Nici oamenii surprinşi de un eventual seism în stradă nu ar fi feriţi de pericole, din cauza panourilor publicitare care s-ar putea prăbuşi.

Statul român a luat în ultimii ani măsuri de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, însă locatarii şi asociaţiile de proprietari nu s-au grăbit să beneficieze de fondurile de stat destinate renovării şi consolidării clădirilor.

Ministerul Dezvoltării a aprobat un buget de 10 milioane de lei destinate lucrărilor de consolidare a clădirilor din clasa întâi de risc seismic. Numai în Bucureşti sunt peste 300 de clădiri în această clasă. Până acum, însă, doar 14 imobile au fost stabilizate, iar alte 7 sunt în curs de consolidare.

Antena 3



×
Subiecte în articol: seism raport cutremur Portugalia
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close