Antena 3 CNN Actualitate Schema de sprijin pentru plata facturilor la energie intră în vigoare de mâine. Limita de consum pentru compensație a crescut

Schema de sprijin pentru plata facturilor la energie intră în vigoare de mâine. Limita de consum pentru compensație a crescut

De mâine intră în vigoare noua schemă de sprijin pentru plata facturilor la energie. Românii vor beneficia de preţuri plafonate, iar limitele de consum în care consumatorii trebuie să se încadreze pentru a primi compensaţii sunt ceva mai generoase. Chiar şi aşa, facturile sunt cu aproximativ 40% mai mari decât anul trecut.

Schema de sprijin pentru plata facturilor la energie intră în vigoare de mâine. Limita de consum pentru compensație a crescut
Sursa foto: Antena 3 & Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Ian 2022   •   09:39

De mâine, veţi putea beneficia de preţuri plafonate la un nivel mai scăzut decât până acum: 0,8 lei pe kwh la energie electrică şi 0,31 lei pe kwh la gaze naturale. De asemenea, limitele de consum în care trebuie să vă încadraţi pentru a primi compensaţii sunt acum ceva mai generoase.

Ca să obţineţi o reducere de 0,29 de lei pe kwh la energia electrică trebuie să vă încadraţi într-o limită de consum de 500 kwh pe lună, iar pentru o reducere de 40% din preţul gazelor naturale trebuie să vă încadraţi într-o limită de consum de 300 metri cubi pe lună.

Preţului final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.

Noile măsuri de sprijin nu se aplică retroactiv, ci doar pentru lunile februarie și martie.

La un consum de 2.000 kwh pe luna, adică circa 189 de metri cubi, factura scade, cu noile compensatii, cu încă 29 de lei.

Chiar şi aşa, faţă de anul trecut, facturile sunt cu circa 40% mai mari, în ciuda măsurilor de sprijin gândite pentru consumatori. În semn de protest, săptămâna aceasta sunt anunţate demonstraţii în faţa minsterului Energiei. Mai multe ONG-uri invită populaţia să taie facturi în faţa instituţiei.

 

×
Subiecte în articol: facturi energie plafonare
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close