Antena 3 CNN Actualitate Frontiere securizate pe bani grei, România în afara Schengen!

Frontiere securizate pe bani grei, România în afara Schengen!

Frontiere securizate pe bani grei, România în afara Schengen!
Sursa foto: Foto: pixabay.com
06 Dec 2015   •   19:35
Miniştrii de Interne din statele Uniunii Europene au convenit vineri să continue planurile în vederea suspendării spaţiului de circulaţie fără paşaport Schengen, ceea ce va permite Guvernelor să introducă controale la frontiere pentru maximum doi ani, relatează Financial Times. 
 
Germania a fost principalul susţinător al acestei propuneri, în cadrul unei serii de măsuri menite să amelioreze criza refugiaţilor, care a dezvăluit o serie de slăbiciuni ale zonei Schengen. 
 
Berlinul a determinat mai multe state să impună vara aceasta controale temporare la frontiere sau să-şi închidă graniţele, pentru a face faţă numărului mare de imigranţi sosiţi pe ruta Balcanică pentru a ajunge în nordul Europei.
 
Întrebări foarte serioase din partea României ar putea fi puse dacă mai marii Uniunii Europene decid să se suspende libera circulaţie în spaţiul Schengen:
 
DE CE A CHELTUIT ROMÂNIA 600 MILIOANE DE EURO PENTRU SECURIZAREA FRONTIERELOR DACĂ E ŢINUTĂ ÎN AFARA SCHENGEN?
 
CUM SE FACE CĂ GERMANIA VREA SUSPENDAREA SPAŢIULUI SCHENGEN CÂND FIRMELE GERMANE AU BENEFICIAT DE CEI MAI MULŢI BANI DIN CELE 600 MILIOANE DE EURO PLĂTIŢI DE ROMÂNIA?
 
DOSARUL EADS SE AFLĂ LA DNA? CÂŢI ROMÂNI ŞI CÂŢI STRĂINI SUNT IMPLICAŢI ÎN ACEASTĂ AFACERE EXPLOZIVĂ CU SUSPICIUNI DE CORUPŢIE GRAVĂ?
 
CE FEL DE JOCURI SE FAC PE BANII ROMÂNIEI CÂND PE DE O PARTE UE SPUNE CĂ TREBUIE INTĂRITE FRONTIERELE, SE CHELTUIE BANII APOI SE AFIRMĂ CĂ TREBUIE DESFIINŢAT SPAŢIUL SCHENGEN?
 
Subiectul a fost dezbătut de Radu Tudor, duminică seară, alături de Răzvan Savaliuc, senior editor Lumea Justiţiei şi sociologul Marius Pieleanu.
 
Răzvan Savaliuc a explicat că există foarte mari semne de întrebare legate de ancheta EADS în România.
 
"Care anchetă? La DNA, în afară de foarte multe denunţuri şi probe strânse acum un an, nu s-a mai întâmplat nimic. Au fost câteva nume trimise, dar fără legătură cu EADS. Şi în rest, afacerea privindu-i pe funcţionarii români, cei străini, numai pe partea română erau menţionaţi vreo 10 nume de germani, cu bani împărţiţi. Îmi amintesc că în EADS era şi un lider PDL, Vasile Blaga, care iese în ziua de azi victorios şi anunţă ce mai face PNL. Cu EADS, la fel ca în toată istoria noastră, noi nu am învăţat că nu mai suntem în faza de a plăti bir marilor puteri. Nouă ni s-a spus mereu, dacă vrem să fim aliniaţi cu tot ce înseamnă apărarea, să cumpărăm de la anumite firme, fiind minţiţi că numai aşa vom putea intra în Schengen. Că se ia în discuţie la anul şi tot aşa ani întregi. Şi în final am dat 600 de milioane de euro, dar de intrat în spaţiul Schengen nu s-a întâmplat. Şi ancheta pe EADS bate pasul pe loc."
 
Marius Pieleanu a explicat că o atitudine mai fermă şi verticală din partea României, în faţa giganţilor din Europa şi SUA ar fi mult mai benefică.
 
"Ştirile s-au tot rostogolit. Eu cred că o interpelare parlamentară, la adresa DNA şi SRI referitor la ce se întâmplă în acest dosar nu ar fi rea. Sunt 600 de milioane de euro. Amânarea asta continuă, ba că nu suntem suficient de securizaţi, ba că se discută. Ce vină avem că am plătit ca proştii 600 de milioane? Mare parte la firme din Germania, bani aruncaţi pe apa sâmbetei, care au securizat ei Ceva mai multă demnitate şi verticalitate în negociere nu ar strica. Suntem de foarte multe ori trataţi ca cetăţeni de mâna a doua, dar puţină demnitate nu ar strica. Eu cred că şi MAE ar trebui să facă o interpelare la cel mai înalt nivel, cu insistenţă pe lucrurile astea. La fel şi Parlamentul. Altfel nu se face nimic."
 

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close