Antena 3 CNN Actualitate Schimbare majoră pentru șoferi: Contestarea amenzilor de circulație, modificată. Președintele a promulgat legea

Schimbare majoră pentru șoferi: Contestarea amenzilor de circulație, modificată. Președintele a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care șoferii care vor să conteste amenzile primite, o pot face la judecătoria pe raza căreia își au domiciliul, nu la judecătoria pe raza căreia au comis fapta pentru care au fost amendați.

Schimbare majoră pentru șoferi: Contestarea amenzilor de circulație, modificată. Președintele a promulgat legea
Sursa foto: Poliția Română
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iul 2023   •   15:48

Președintele României a semnat astăzi, 21 iulie 2023 Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 118 alin. (1) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Art. 118, alin. (1) din OUG 195 din 2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 118. – (1) împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competentă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.

În urma modificării se instituie o competentă alternativă de soluționare a plângerilor contravenționale: instanța de la locul "faptei" sau instanța de la domiciliul contravenientului.

Ce înseamnă de fapt această modificare: 

Citește și: Sistemul de camere radar, tot mai aproape de a fi implementat în trafic

Dacă până acum contestațiile sancțiunilor contravenționale se judecau exclusiv de către Judecătoriile pe raza cărora avea loc contravenția, de acum se pot judeca și la Judecătoriile de pe raza domiciliului contravenientului.

Acest lucru înseamnă că în cazul în care ai luat o sancțiune în Constanța, dar ai domiciliul în Buzău (de exemplu), contestația se poate judeca și la Buzău (de exemplu).

Judecătoria de pe raza locului de domiciliu și nu vei mai fi nevoit să faci drumuri sute de kilometri, având în plus posibilitatea să participi în mod activ la desfășurarea procesului.

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close