Antena 3 CNN Actualitate Schimbări în sistemul de învăţământ, din 2010. Vezi calandarul evaluărilor

Schimbări în sistemul de învăţământ, din 2010. Vezi calandarul evaluărilor

Schimbări în sistemul de învăţământ, din 2010. Vezi calandarul evaluărilor
Sursa foto: educatie
02 Ian 2010   •   13:21

Anul scolar 2009-2010 va fi unul plin de noutati atât pentru elevi cât şi pentru profesori. Astfel, examenul de bacalaureat va avea doar 3 probe scrise iar evaluarea elevilor se va face din doi în doi ani.

Profesorii primesc indemnizaţia diferenţiat pe zone geografice şi localităţi, de la 1 ianuarie. Diferenţierea va fi de maximum 20%. Decizia a fost luată în vederea motivării cadrelor didactice din mediul rural.

Peste 15.000 de posturi din învăţământ vor fi desfiinţate, după 1 septembrie. Reprezentanţii Guvernului spun că nu este vorba de cadre didactice calificate, ci suplinitori, necalificaţi, şi pensionari. În urma acestei măsuri, şcolile vor fi comasate, iar numărul materiilor anuale de studiu va fi înjumătăţit, de la 13-14, câte sunt în prezent, la maximum 6-7.

Învăţământul obligatoriu va avea o durată de 11 ani, începând din grupa mare şi până în clasa a X-a.

În clasele I-IV, elevii vor avea maximum 20 de ore pe săptămână, în timp ce la clasele V-VIII, şcolarii vor studia maximum 30 de ore pe săptămână.

2010 le aduce elevilor de clasa a 8, evaluarea naţională. Noua testare, care va avea loc în luna mai, înlocuieşte tezele cu subiect unic.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că acesta este un pas către evaluarea de tip internaţional. De asemenea, evaluarea elevilor vor avea loc din doi in doi ani.

Şi absolvenţii de liceu au parte de un nou bacalaureat. Absolvenţii vor susţine trei probe scrise, la terminarea liceului.

Potrivit reprezentanţilor miisterului, subiectele pentru probele orale la limba română şi limba maternă au un grad de complexitate care permite rezolvarea lor integrală în maximum un sfert de oră.


Calendarul evaluarilor la elevii de clasa a XII-a

15 - 17 februarie 2010 - evaluarea competenţelor de comunicare
19 - 29 februarie - evaluarea competenţelor digitale
31 mai - 4 iunie - evaluarea competenţelor într-o limbă străină
19 - 29 aprilie 2010 - evaluarea competenţelor digitale

Antena 3


×
Subiecte în articol: şcoală calendar
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close