Antena 3 CNN Actualitate Schimbări la MAI: Liviu Popa preia şefia Poliţiei. Ioan Dascălu, numit în locul lui Dan Fătuloiu

Schimbări la MAI: Liviu Popa preia şefia Poliţiei. Ioan Dascălu, numit în locul lui Dan Fătuloiu

Schimbări la MAI: Liviu Popa preia şefia Poliţiei. Ioan Dascălu, numit în locul lui Dan Fătuloiu
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Noi 2010   •   15:12

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a anunţat, marţi, în mod oficial, schimbarea din funcţii a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă şi a chestorului Dan Valentin Fătuloiu. Decizia vine în urma scandalului iscat de asasinatul de la Piatra Neamţ, precum şi a declaraţiilor făcute în ultima perioadă de Fătuloiu, în contextul în care numele său este legat de cel mai mare scandal de corupţie din Poliţie. În locul celor doi au fost numiţi Ioan Dascălu, Ataşatul de Interne la Londra şi Liviu Popa, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie.

"În urma analizei evenimentelor din ultimele zile de la Piatra Neamţ, am solicitat eliberarea din funcţie a secretarului de stat chestor-şef Dan Valentin Fătuloiu şi a inspectorului general chestor-principal Petre Tobă. Cererile de eliberare din funcţii au fost acceptate de primul ministru", a anunţat Traian Igaş, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cererile de eliberare din funcţie a celor doi demnitari au fost acceptat de primul ministru. Totodată, am înaintat astăzi primului ministru propunerea de numire în funcţia de secretar de stat şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI a domnului comisar şef de poliţie Dascălu Ioan, precum şi propunerea de numire în funcţia de a inspectorul general a domnului chestor de Poliţie Liviu Popa. În locul domnului Popa, la conducerea DGA a fost împuternicit domnul chestor Arion Ţigănaşu", a mai anunţat ministrul de Interne.

Traian Igaş anunţă demiterea lui Tobă şi Fătuloiu


Potrivit unor surse politice, ministrul Traian Igaş şi premierul Emil Boc au mers, marţi, la Palatul Cotroceni, unde au dezbătut problema din MAI cu preşedintele Traian Băsescu. Ulterior, cei doi au mers la Palatul Victoria, unde a avut loc o altă şedinţă, la care a participat şi Liviu Popa.

Numele secretarului de stat Dan Fătuloiu este legat de cel mai mare scandal de corupţie din Poliţie. Dan Fătuloiu, alături de fiul său, Alexandru, l-a denunţat pe omul de afaceri Cătălin Chelu că a vrut să-l mituiască, în schimbul rezolvării favorabile a celor 48 de dosare penale în care omul de afaceri este cercetat. Valoarea mitei se ridică la un milion de euro.

Liviu Popa preia şefia Poliţiei Române

Şeful Inspectoratului General al Poiliţiei Române, Petre Tobă, a fost înlocuit de Liviu Popa, şef al Direcţiei Generale Anticorupţie din octombrie 2009. Acesta a ocupat, până anul trecut, postul de inspector şef la IPJ Bihor. Chestorul a refuzat de mai multe ori posturi de conducere la Bucureşti, pentru că spunea că doreşte să-şi termine proiectele în care era implicat pe plan local.

Liviu Popa a terminat Academia de Poliţie în 1995 şi, ulterior, la Universitatea „Babeş Bolyai", Facultatea de Drept. Din 1998 a început să lucreze la  Poliţia Judeţeană Bihor şi a ajuns să facă anchete pe economic.

În 2003, orădeanul a fost detaşat la Parchetul Naţional Anticorupţie, în prezent Direcţia Naţională Anticorupţie. A deveni şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Bihor în anul 2005.

Liviu Popa are o experienţă îndelungată în domeniul anticoruptiei şi a făcut parte din echipa de poliţişti care au activat la Parchetul National Anticoruptie din 2003, imediat dupa înfiintarea acestei instituţii la parchet.

Numirea sa, anul trecut, la conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie a fost decisă de ministrul de atunci al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. Comisarul Liviu Popa se declara la acel moment onorat de promovare şi spunea că ar fi dispus să plece din funcţie, dacă va cădea guvernul.

Dan Fătuloiu, schimbat cu Ioan Dascălu

Secretarul de stat în MAI Dan Fătuloiu a fost înlocuit de Ioan Dascălu, care ocupă în prezent funcţia de Ataşat de Interne la Ambasada României din Marea Britanie.

Ioan Dascălu s-a aflat la conducerea Inspectoratelor Judeţene de Poliţie din Arad şi Timiş, între 2005 şi 2007. Potrivit declaraţiei sale de avere din 2009, acesta deţine un apartament în Arad şi două case.

Actualul Ataşat al României la Ambasada din Marea Britanie mai deţine două maşini şi două conturi de economisire: unul în valoare de 12.000 de lire sterline, într-o bancă din Marea Britanie, iar altul de 8.400 de euro, în România.

Liviu Popa şi Ioan Dascălu, după preluarea funcţiilor



×
Subiecte în articol: Petre Toba MAI Politie
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close