Antena 3 CNN Actualitate Cele șase schimbări mari la pensii, care vor intra în vigoare în perioada următoare. Marcel Boloș: ”Este un prim pas!”

Cele șase schimbări mari la pensii, care vor intra în vigoare în perioada următoare. Marcel Boloș: ”Este un prim pas!”

Seara trecută a avut loc o ședință a coaliției care a durat până spre miezul nopții. Guvernanții au hotărât ce se va întâmpla cu pensiile speciale în perioadă următoare.

Cele șase schimbări mari la pensii, care vor intra în vigoare în perioada următoare. Marcel Boloș: ”Este un prim pas!”
Sursa foto: Facebook
de Laura Dinu    |    27 Mar 2023   •   15:56

Antena 3 CNN a prezentat cele șase amendamente pe care coaliția le va depune. Este vorba despre șase schimbări majore ce se vor face în ceea ce privește pensiile românilor.  

1. Nimeni nu va depăși cu veniturile din pensie veniturile din activitate 

2. Se va impozita cu 15% partea de necontributivitate 

3. Pensiile se vor indexa anual cu rata inflației 

4. Nu se mai permite cumulul de pensii speciale - rămâne partea contributivă și se alege doar una 

5. Se abrogă articolul referitor la pensiile CSM - cei care puteau beneficia după un mandat 

6. Pentru Apărare și ordine publică se elimină 5 sporuri din baza de calcul 

Mai mult decât atât, vârsta de pensionare va crește treptat la 65 de ani pentru toate pensiile speciale, pe parcursul următorilor 10 ani. 

”Este un prim pas care s-a făcut pe ceea ce solicită Comisia Europeană, respectiv pe partea de asigurarea a sustenabilității acestor categorii de cheltuieli cu pensiile speciale. Aici rămâne de văzut impactul pe care aceste măsuri și aceste amendamente care au fost propuse îl vor avea”. 

Întrebat cum de s-a ajuns la un procent de 15 % în ceea ce privește impozitarea părții de necontributivitate, Ministrul Investițiilor și Proiecelor Europene, Marcel Boloș, a explicat că există două probleme de fond. 

”Este ceea referitoare la impactul reformei pensiilor speciale asupra bugetului pe care îl avem alocat pentru această categorie de pensii și a doua problemă de fond este cum aducem starea de normalitate în legile care privesc sistemul de pensii speciale, pentru că tot ceea ce s-a convenit și cred că se va regăsi sub formă de amendamente face parte din această categorie de măsuri. 

Cu procentul de 15% nu pot să vă dau detalii pentru că nu cunosc cum anume s-a ajuns la acest procent”, a declarat Marcel Boloș la Antena 3 CNN. 

”Aceste tipuri de măsuri vor face obiectul validării cu Comisia Europeană și dacă se vor menține observațiile pe fond în continuare trebuie să mai avansăm cu discuțiile.

Toate aceste măsuri pe care noi le avem gândite pentru sistemul de pensii speciale trebuie să determine un impact major asupra reducerii volumului de cheltuieli. 

Reforma are 2 elemente fundamentale. Rata de înlocuire a veniturilor, unde noi avem acea plajă pe care am mai prezentat-o și pe care trebuie să o fundamentăm foarte bine cu Comisia, de la 60 la 85% și avem o bază de calcul care este diferită față de sistemul de pensii general, unde baza de calcul pentru sistemul general este pentru toată perioada de activitate”, a mai explicat Marcel Boloș la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: marcel bolos pensii
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close