Antena 3 CNN Actualitate Şeful Centrului de Arşi de la Bruxelles, scrisoare deschisă către personalul medical român: "Am admirat calitatea îngrijirilor medicale"

Şeful Centrului de Arşi de la Bruxelles, scrisoare deschisă către personalul medical român: "Am admirat calitatea îngrijirilor medicale"

Şeful Centrului de Arşi de la Bruxelles, scrisoare deschisă către personalul medical român: "Am admirat calitatea îngrijirilor medicale"
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Apr 2016   •   18:56

Responsabilul Centrului de Arşi din Bruxelles, medicul militar Serge Jennes, a transmis o scrisoare deschisă personalului de intervenţie şi celui medical din Bucureşti, în care adresează felicitări pentru "devotamentul, angajamentul şi profesionalismul" de care au dat dovadă faţă de situaţia generată de tragedia de la Colectiv, scrie Agerpres.

"Dacă, în cadrul vreunui interviu acordat jurnaliştilor, am adus jigniri personalului medical din Bucureşti sau din România prin anumite observaţii nepotrivite sau scoase din context, îmi exprim regretul profund cu privire la acestea şi îmi cer scuze", a punctat Serge Jennes. 

El a menţionat că le-a vorbit şi colegilor din Belgia despre personalul medical din România pe care l-a cunoscut după tragedia de la Colectiv. 

"Aş dori, prin intermediul acestei scrisori, să îmi exprim din nou admiraţia sinceră pe care o am faţă de eforturile depuse de acest personal şi faţă de profesionalismul manifestat, fie că este vorba despre infirmieri, medici, asistenţi, ambulanţieri sau brancardieri, pe care am avut prilejul să îi cunosc la Bucureşti în zilele de 5 şi 6 noiembrie 2015. De altfel, la întoarcerea mea în Belgia, am împărtăşit colegilor mei medici calitatea îngrijirii medicale pe care acei tineri pacienţi au primit-o la locul evenimentului, în condiţii foarte dificile. Nu îmi amintesc decât foarte vag aceste interviuri, care erau centrate pe problema infecţiilor şi a deceselor înregistrate în rândul victimelor din clubul Colectiv", a afirmat medicul belgian în scrisoarea sa. 

El a adăugat că nu a avut intenţia de a jigni pe cineva, precizând totodată că a fost contactat "foarte rapid" Centrul de Arşi din Bruxelles de către autorităţile române în vederea obţinerii unui sprijin. 

''Am admirat calitatea îngrijirilor medicale acordate acestor numeroase victime, cu arsuri foarte severe atât la nivel cutanat, cât şi la nivel pulmonar, în toate unităţile de îngrijire intensivă din Bucureşti. Am fost impresionaţi de capacitatea de îngrijire a unui număr atât de mare de arşi în centrele de îngrijire intensivă din oraş, dar şi de calitatea îngrijirii în prespital şi în departamentele de urgenţă, în ciuda caracterului excepţional al acestui tip de traumatism. De asemenea, am fost mişcaţi şi de nivelul ridicat de dotări, tehnice şi medicale, al acestor centre de îngrijire şi de atenţia acordată respectării regulilor de igienă, în ciuda unei supra-aglomerări a paturilor şi a stării de urgenţă'', a completat medicul. 

El a precizat că cele opt victime grav rănite din Bucureşti şi transferate la Bruxelles erau purtătoare de bacterii multirezistente la antibiotice, iar când a vorbit despre acest lucru ''este posibil'' să fi supărat pe cineva. 

''Nu avusesem în mod direct toate aceste informaţii despre toţi pacienţii pe care am fost rugaţi să îi selecţionăm-triem în vederea transferului către centre europene într-un interval de timp extrem de scurt. (...) Am avut pentru fiecare pacient un briefing clar, precis şi concis oferit de către personalul de la terapie intensivă şi medicii chirurgi. (...) Nu se cunoştea încă harta bacteriologică pentru toţi pacienţii şi ni se spunea acest lucru în momentul în care adresam întrebările. Aceasta este o realitate cu care ne confruntăm şi noi, în Belgia, din păcate. Observaţiile mele nu aveau nicio conotaţie negativă, această situaţie nu era imputabilă personalului medical. Este o realitate în numeroase ţări, aşa cum atestă literatura medicală de specialitate. Este pur şi simplu un aspect pe care l-am semnalat'', a arătat Serge Jennes. 

În context, el a admis că şi în Belgia sunt pacienţi purtători de bacterii multirezistente, punctând că şi în situaţia în care ar fi fost cunoscut acest lucru la pacienţii români nu ar fi avut loc nicio schimbare la protocolul de îngrijire a victimelor. 

''Personalul medical din Bucureşti a adoptat măsurile de izolare şi de prevenire a infecţiilor încrucişate conform regulilor de igienă spitalicească recunoscute la nivel internaţional şi asta în contextul uneia dintre cele mai mari catastrofe cu aflux masiv de arşi din istoria internaţională recentă. Şi noi avem, în toate centrele de arşi din Belgia, probleme cu germenii multirezistenţi. (...) Nu am avut niciun caz de deces dintre cei opt pacienţi din Bucureşti pe care i-am îngrijit în centrul nostru din Bruxelles. Nu suntem în măsură să oferim lecţii nimănui, dar putem împărtăşi din experienţele, eşecurile şi reuşitele noastre cu dumneavoastră'', a mai spus medicul.

×
Subiecte în articol: Club Colectiv scrisoare deschisa
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close