Antena 3 CNN Actualitate Noul an începe cu scumpiri în lanţ. Cresc preţurile la alimente, lumină şi combustibil şi ţigări

Noul an începe cu scumpiri în lanţ. Cresc preţurile la alimente, lumină şi combustibil şi ţigări

Pâinea şi carnea se scumpesc anul acesta, după ce uleiul deja şi-a majorat preţul cu 20%, iar preţul pâinii va creşte şi el cu până la 15% în următoarele luni, avertizează preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Noul an începe cu scumpiri în lanţ. Cresc preţurile la alimente, lumină şi combustibil şi ţigări
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    03 Ian 2021   •   09:20

Specialiştii spun că explozia preţurilor ar fi putut fi evitată, dacă Ministerul Agriculturii ar fi mărit rezerva de cereale a statului.

Pentru că anul agricol 2020 a fost unul extrem de secetos, cerealele au ajuns să atingă preţuri-record. Spre exemplu, tona de grâu de panificaţie s-a scumpit cu 130 de lei în ultimul an şi trece lejer de 1.000 de lei.

Şi porumbul s-a scumpit masiv în aceeaşi perioadă, cu circa 185 de lei pe tonă, iar toate aceste scumpiri se vor reflecta în preţul produselor alimentare de bază, spun specialiştii.

"Uleiul s-a scumpit cu 20%, probabil că pâinea va lua undeva la 10-15% în următoarea perioadă. Şi la carnea de porc vom avea o scumpire.

Intervine şi scumpirea combustibilului de la 1 ianuarie", a spus Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro.

Vom plăti mai mult pentru lumină, benzină şi ţigări

Preţurile produselor pentru care s-au majorat accizele s-au mărit de la 1 ianuarie 2021. Este vorba despre preţul ţigărilor, carburanţilor şi al energiei electrice.

În plus, de vineri, odată cu Nou An, românii sunt obligaţi să scoată mai mulţi bani din buzunar şi pentru energie electrică.

Calcul: Preţul energiei electrice creşte cu până la 26%

Mai exact, cei care beneficiază de tariful universal şi nu şi-au schimbat furnizorul se vor trezi cu scumpiri după ce piaţa energiei electrice a fost liberalizată total.

Preţul energiei electrice creşte cu până la 26%, potrivit unui calcul făcut de Asociaţia Energie inteligentă. 

Concret, la un apartament cu două camere, consumul mediu lunar este de 120 kWh/ lună. Dacă proprietarul plătea până ieri 60 de lei, acum, după 1 ianuarie, va plăti pentru acelaşi consum 70-75 lei lunar.

De azi, se scumpesc şi carburanţii, şi ţigările

Tot de la 1 ianuarie 2021, s-au scumpit şi carburanţii, în urma creşterii accizelor. Preţul unui litru de benzină fără plumb creşte cu aproape 6 bani, iar un litru de benzină cu plumb se scumpeşte cu peste 6 bani. 

Şi pentru un litru de motorină trebuie să plătim cu aproape 6 bani mai mult.

Şi ţigările se scumpesc luna aceasta, iar din aprilie, acciza totală urmează să fie majorată în două etape.
 

 

 

×
Subiecte în articol: scumpiri pâine carne combustibil
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close