Antena 3 CNN Actualitate Scumpiri de 10-20% la gaze și electricitate, de mâine

Scumpiri de 10-20% la gaze și electricitate, de mâine

Prețurile utilităților cresc de mâine. Electricitatea va costa cu aproape 10% mai mult pentru cei care nu și-au făcut contract pe piața concurențială. La gaze, scumpirea poate fi chiar de 20%, potrivit estimărilor Asociației Energia Inteligentă, ceea ce ar însemna o majorare semnificativă a facturilor din timpul iernii.

Scumpiri de 10-20% la gaze și electricitate, de mâine
Sursa foto: Pixabay
de Roana Rotaru    |    Adelina Miron    |    30 Iun 2021   •   16:50

De mâine, dispar reducerile pe care furnizorii le-au acordat în ultimele 6 luni.

În ceea ce privește gazele, sunt mai mulți furnizori care au anunțat deja intenția de a majora prețurile în principal, spun ei, pentru că producția de gaze a scăzut.

Vicepreședintele ANRE, Nagy Bege Zoltan, a declarat pentru Antena 3 că de la sfârșitul anului trecut trecerea pe piața concurențială a fost neașteptat de mare și că scumpirile la energie ar putea atinge pragul de 7%.

„Peste jumătate au trecut în piața concurențială. Trebuie să ne uităm la partea pozitivă, și sincer vă spun, la sfârșitul anului trecut când s-a liberalizat piața nu credeam că din aproape o treime din clienții care erau pe piața concurențială la sfârșitul anului trecut o să ajungem la peste jumătate doar în șase luni. Este o rată de trecere în piața concurențială mult peste media oricărei țări din Uniunea Europeană.

Conform calculelor noastre, în funcție de zona în care sunt clienții casnici și furnizorul pe care îl au pentru că sunt patru mari furnizori de ultimă instanță care asigură alimentarea sub formă de serviciu universal, creșterile la prețul final al energiei, care include toate taxele, tarifele și tva, sunt între 1 și 7%.”

Ce trebuie să facem pentru a plăti mai puțin

Pentru a ne asigura că plătim un preţ corect pentru energia electrică şi pe gaze, cel mai bine ar fi să căutăm cel puţin trei oferte distincte de la furnizorii din zona noastră.

Putem face asta în mod clasic, să batem la uşa furnizorilor pentru o ofertă, online sau la telefon, sau puntem consulta comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, funcţional atât pentru gaze, cât şi pentru curent.

În cazul gazelor naturale, tot ce trebuie să facem este să ne aşezăm cu factura actuală în faţa unui calculator, intrăm pe comparatorul ANRE şi introduceam consumul lunar estimat, preţul de funizare actual și abonamentul , iar comparatorul de preţuri ne va arata exact cât economisim sau pierdem daca ne îndreptăm spre un anumit furnzior.

În cazul energiei electrice procedura este similară.

De scumpirile la gaze e vizată toata lumea, iar la energie electrică peste 2,8 milioane de consumatori, potrivit specialiştilor din piaţă.

De ce se scumpesc gazele

În ultima perioadă, costurile de achiziție a gazelor naturale de pe piața angro s-au majorat substanțial, pe de o parte, pe fondul convergenței prețurilor interne cu cele externe, iar pe de altă parte, ca urmare a reducerii sau a insuficienței cantităților de gaze din producția internă necesare pentru satisfacerea cererii.

Costul de achiziție a gazelor naturale de pe piața internă s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, costul cu achiziția gazelor din import s-a majorat cu 60% pentru cantitățile la care prețul este calculat în funcție de evoluția prețului petrolului pe piața internațională și chiar cu 250-300% pentru unele produse în hub-urile europene. Prognozele pentru a doua jumătate a acestui an sunt de continuare a acestei evoluții ascendente.

Trendul crescător al prețului de achiziție a gazelor la nivel european este cauzat de majorarea cererii atât pe segmentul rezidențial, ca urmare a unei primăveri deosebit de reci, cât și pe segmentul industrial datorită revenirii parțiale după scăderea de anul trecut din pandemie. Impactul este resimțit cu atât mai mult cu cât costurile de achiziție din ultima perioadă vin după un minim istoric, aceste costuri reprezentând cea mai mare pondere în factura de gaze naturale, respectiv circa 60%.

×
Subiecte în articol: gaze electricitate scumpiri
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close