Antena 3 CNN Actualitate Se împlinesc 91 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu

Se împlinesc 91 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu

Se împlinesc 91 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu
Sursa foto: Nicolae Ceausescu
26 Ian 2009   •   12:59

91 de ani. Atât ar fi împlinit Nicolae Ceauşescu dacă ar mai fi fost în viaţă astăzi. La 20 de ani de la dispariţia fostului dictator, oamenii încă îşi mai aduc aminte de acesta şi de vremurile "ceauşiste". Unii se gândesc cu nostalgie la vremurile în care statul le dădea apartamente şi locuri de muncă, iar alţii răsuflă uşuraţi că acele vremuri sunt istorie.
Ceauşescu s-a născut în satul Scorniceşti, judeţul Olt, la 26 ianuarie 1918, într-o familie de ţărani. La vârsta de 11 ani, după absolvirea şcolii primare, Ceauşescu pleacă la Bucureşti, unde se angajează ca ucenic cizmar.
În anul 1932, Ceauşescu devine membru al Partidului Comunist din România.
1939 este anul în care o întâlneşte pe Elena Petrescu, cu care se căsătoreşte în 1945. Aceasta îi va sta alături toată viaţa, având o influenţă semnificativă asupra carierei sale politice.
În martie 1965, Ceauşescu preia funcţia de secretar general al Partidului Muncitoresc Român , iar în 1967, Ceauşescu devine preşedintele Consiliului de Stat, consolidându-şi astfel poziţia. Nicolae Ceauşescu devine preşedintele Republicii Socialiste România în 1974.
În 1989, Nicolae Ceauşescu a murit odată cu regimul comunist. La 25 decembrie 1989, soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt judecaţi, condamnaţi la moarte, legaţi la mâini şi executaţi la câteva minute după pronunţarea sentinţei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu zi de nastere
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close