Antena 3 CNN Actualitate Se instituie carantină în zona în care ursul turbat a ucis o persoană şi a rănit alte două

Se instituie carantină în zona în care ursul turbat a ucis o persoană şi a rănit alte două

Se instituie carantină în zona în care ursul turbat a ucis o persoană şi a rănit alte două
Sursa foto: Foto: latimesblogs.latimes.com
16 Sep 2012   •   17:32

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Dâmboviţa vor institui carantina în zona unde au fost atacate de urs cele trei persoane, informează Mediafax. Astfel, va fi instituită o zonă declarabilă pe o porţiune de 10 kilometri şi o zonă de protecţie pe o porţiune de 30 de kilometri.

"Începând de mâine, noi avem un plan de măsuri, se instituie o zonă declarabilă pe o porţiune de 10 km şi, bineinţeles se instituie măsuri de carantină pe o porţiune de 30 de km", a precizat direcorul DSVSA Dâmboviţa, Sandu Tolea.

Directorul DSVSA a mai spus că, după ce analizele de laborator au confirmat că ursul era bolnav de rabie, urmează notificarea autorităţile sanitar-veterinare şi declararea oficială a bolii, după care specialiştii direcţiei vor face un program de măsuri.

"O să începem o campanie de vaccinare antirabică a vulpilor, pentru că suntem prinşi în programul de vaccinare orală a vulpilor şi la vizuină, cât şi din avion, în luna noiembrie", a mai spus Tolea.

Tolea a precizat că nu vor fi împuşcate animalele sălbatice din zona de carantină.

"Nu discutăm de împuşcarea animalelor sălbatice, noi vom verifica dacă sunt animale muşcate sau animale agresate, dar măsurile pe care le vom lua le vom stabili în planul de măsuri", a mai spus şeful DSVSA.

Primele rezultate ale analizelor de laborator au arătat că ursul era turbat.

Un bătrân de 71 de ani a fost ucis, sâmbătă, după ce a fost atacat de un urs în timp ce culegea prune, în livadă, cu alte trei persoane, în localitatea Dealu Frumos, din comuna dâmboviţeană Pietroşiţa.

Alte două persoane, o femeie şi un bărbat, au fost rănite, la Buciumeni, sâmbătă după-amiază. Zeci de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în zonă pentru a informa şi preveni populaţia să rămână la domiciliu şi să renunţe la activităţile agricole până la prinderea animalului deosebit de periculos.

×
Subiecte în articol: carantină Dambovita
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close