Antena 3 CNN Actualitate Se schimbă facturile la energie electrică și gaze! Ce va scrie pe ele începând din toamnă

Se schimbă facturile la energie electrică și gaze! Ce va scrie pe ele începând din toamnă

Sunt puțini românii care știu cu adevărat să citească facturile la gaze și curent. Majoritatea se uită doar la suma totală de plată. Iar adevărul este că unele informații pot fi descifrate doar de specialiști. La asta s-au gândit parlamentarii când au votat simplificarea documentului.

Se schimbă facturile la energie electrică și gaze! Ce va scrie pe ele începând din toamnă
Sursa foto: Antena 3
de Laura Dinu    |    27 Iun 2022   •   09:52

Începând din toamnă, românii ar trebui să primească un nou tip de facturi, ușor de înțeles pentru toți consumatorii.  

Factura la energia electrică conţine mai multe componente. Avem Taxa pe Valoarea Adăugată, accize, certificate verzi, distribuția în rețea şi distribuția de cogenerare. Informații pe care românii nu le înțeleg.  

Autoritățile au votat așadar un amendament prin care facturile vor fi schimbate. Formatul, unic la nivel național pentru toţi furnizorii, va fi mai clar şi informațiile vor putea fi înțelese de majoritatea consumatorilor.  

"Ce se doreşte a se evidenţia? Cât din preţ este de fapt şi de drept valoarea reală a energiei pe piața en gros. Ce trebuie să înțeleagă consumatorul? Cât plătește. Toate aceste detalii trebuie clarificate", a declarat Dana Daraban, reprezentant furnizori. 

ANRE şi ANPC sunt instituțiile care vor stabili noul format al facturii. Cel mai probabil, va fi gata în toamnă.  

"Considerăm că nu trebuie să ai studii universitare pentru a-ți putea citi factura. Este normal ca aceasta să se adreseze consumatorului mediu, iar acesta neavând studiile de specialitate va înțelege foarte greu ce înseamnă curent activ sau reactiv", a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.  

Acesta recunoaște că nu citește singur facturile.  

"Mă uit cu atenţie la soţia mea pentru că este cea care o citeşte şi o şi achită", a declarat Horia Constantinescu, potrivit ObservatorNews.ro.

În România sunt circa 9 milioane de consumatori de energie electrică şi aproximativ 3,5 milioane de gaze naturale. 

×
Subiecte în articol: facturi energie electrică gaze
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close