Antena 3 CNN Actualitate Se schimbă vârsta de pensionare pentru acești români! Angajații care ar putea primi o reducere de 13 ani

Se schimbă vârsta de pensionare pentru acești români! Angajații care ar putea primi o reducere de 13 ani

Un proiect care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru anumiți angajați români este pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Acești angajați ar urma să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare de 13 ani.

Se schimbă vârsta de pensionare pentru acești români! Angajații care ar putea primi o reducere de 13 ani
Sursa foto: Pixabay.com
01 Iul 2020   •   14:50

Potrivit proiectului, ar urma să iasă mai repede la pensie angajații care lucrează cu explozibili sau cu muniție: „activitățile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare”.

Conform proiectului de Ordonanță de urgență pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, acești angajați ar urma să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare de 13 ani.

PENSII 2020. Vârsta de pensionare ar putea fi redusă cu 13 ani

„Prin excepție de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfășurat activități dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități”, se arată în proiect.

Potrivit Guvernului, acești angajați muncesc în domeniul riscului de nivel maxim!

PENSII 2020. Motivele pe care le invocă Guvernul pentru luarea acestei măsuri 

Noxele măsurate, valorile biologice şi biotoxicologice se află în limite maxime admise, iar angajaţii sunt expuși la pulberi silicogene ceea ce determină afecțiuni respiratorii.

 

×
Subiecte în articol: pensii varsta pensionare
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close