Antena 3 CNN Actualitate Se scumpesc alimentele şi gazele. Emil Boc şi Valeriu Tabără au discutat la Guvern cu reprezentanţii Agrostar

Se scumpesc alimentele şi gazele. Emil Boc şi Valeriu Tabără au discutat la Guvern cu reprezentanţii Agrostar

Se scumpesc alimentele şi gazele. Emil Boc şi Valeriu Tabără au discutat la Guvern cu reprezentanţii Agrostar
Sursa foto: Foto: Intact Images
13 Oct 2010   •   12:45

Românii abia se descurcă de pe o zi pe alta. Salariul minim pe economie, de 600 de lei, nu ajunge pentru cheltuielile de bază. Un calcul simplu arată că numai pentru hrană, se duc lunar aproape 500 de lei. Şi aceasta e limita de jos a traiului decent. Vestea proastă este că mâncarea se va scumpi cu 10%, chiar 25%. Despre preţurile alimetelor se discută şi la Guvern. Premierul s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii şi cu reprezentanţii Federaţiei Agrostar. Şi pentru că o veste proastă nu vine niciodată singură, gazul se scumpeşte şi anul acesta şi posibil şi anul viitor. În 2011 expiră contractele cu intermediarii pentru gazele ruseşti.

Cele mai mari scumpiri vor fi la pâine, carne şi lapte. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără susţine că acei comercianţi care tot scumpesc produsele riscă falimentul, pentru că cererea va scădea. Săptămâna trecută, însă, şeful de la agricultură anunţase creşterea preţurilor.

Produsele alimentare se vor scumpi în următoarele luni cu 10 până la 25 de procente, anunţă preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, Viorel Matei. "Preparatele din carne vor fi primele care se vor scumpi, pentru că e un impact negativ preţul ridicat al furajelor, urmând laptele şi pâinea. Pâinea se va scumpi într-un procent mai mic", a declarat Matei.

Producătorii vor scumpi unele materii prime şi cu 200%. Majorarea TVA şi inflaţia record din acest an îşi aduc şi ele contribuţia la scumpirile care vor urma.

Ministrul Agriculturii consideră că ridicarea preţurilor este nejustificată şi artificială. Valeriu Tabără arată cu degetul spre procesatori şi comercianţi, despre care spune că absorb profiturile din sistem, în dauna producătorilor şi consumatorilor.

Mărirea preţurilor a început deja să se facă simţită. În septembrie, cartofii s-au vândut cu 7,42% mai scump comparativ cu luna august. Preţul la ouă s-a majorat cu 5,89%, iar la ulei cu 4,66%.

Premierul Emil Boc şi ministrul agriculturii Valeriu Tabără au discutat la Guvern cu reprezentanţii Agrostar. Întîlnirea a avut loc în contextul în care au fost anunţate creşteri de preţuri la produsele alimentare.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: mancare gaze scumpire Emil Boc valeriu tabara
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close