Antena 3 CNN Actualitate Nava Seama, avariată de o explozie în apele teritoriale românești, a eșuat controlat la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Dosar penal pentru "plasare de dispozitiv exploziv"

Nava Seama, avariată de o explozie în apele teritoriale românești, a eșuat controlat la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Dosar penal pentru "plasare de dispozitiv exploziv"

Nava cargo Seama sub pavilion Togo, avariată azi-dimineață de o explozie pe Marea Neagră, în apele teritoriale românești, a fost remorcată de un vas aparținând Administrației Fluviale a Dunării de Jos către Golful Musura, unde a eșuat în mod controlat.

Nava Seama, avariată de o explozie în apele teritoriale românești, a eșuat controlat la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Dosar penal pentru "plasare de dispozitiv exploziv"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Sep 2023   •   16:45

Golful Musura este o zonă situată la vărsarea în Marea Neagră a brațelor Chilia și Sulina.

Potrivit unui comunicat al autorităților navale române, operațiunea s-a finalizat în jurul orei 15.00. 

"Se va monta un baraj antipoluare în jurul navei, pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi.

Citește și: Nava Seama, avariată de o explozie la Sulina, a fost, aparent, lovită de o mină în Marea Neagră

Navigația nu a fost afectată din cauza incidentului. Totodată, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel  Constanța a deschis un dosar de urmărire penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

  • distrugere ori avariere a unei nave  ori a încărcăturii acesteia, prev.de art 14 alin.2 din Legea Nr. 191/2003 
  • plasarea pe o navă a unui dispozitiv, obiect ori a unei substanțe apte să distrugă nava sau să cauzeze  acesteia ori încărcăturii pagube de natură să pună în pericol siguranța navigației, prev. de art. 15 din Legea Nr. 191/2003"

se precizează în comunicatul citat.

Echipajul de pe Seama a raportat o explozie și a solicitat abandonul navei

Miercuri, în jurul orei 6.50, echipajul vasului comercial încărcat cu ciment, sub pavilion Togo, a raportat o explozie în zona sălii mașinilor și a solicitat abandonul navei.

Cargoul Seama se afla la aproximativ șapte mile marine est de canalul Sulina la momentul producerii deflagrației.

Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC (Centrul de Coordonare a operațiunilor de salvare) a solicitat de urgență asistența navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparținând Poliției de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri ai echipajului. 

Echipajul a fost preluat în siguranță şi transportat în Portul Sulina.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close