Antena 3 CNN Actualitate Sebastian Burduja, reacție după ce imaginea și vocea i-au fost clonate cu ajutorul inteligenței artificiale: ”Instituțiile statului au instrumente să îi sancționeze drastic”

Sebastian Burduja, reacție după ce imaginea și vocea i-au fost clonate cu ajutorul inteligenței artificiale: ”Instituțiile statului au instrumente să îi sancționeze drastic”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reacționează după ce a ajuns victimă a tehnologiei deepfake, iar imaginea și vocea sa au fost clonate cu ajutorul inteligenței artificiale. Ministrul a depus plângere penală.

de Andreea Ştefan    |    23 Ian 2024   •   14:07

”Aceste videouri de tip deepfake pot fi folosite și în campanie electorale, în alegeri, în raport cu persoane publice și pot să-i păcălească pe români. Deci trebuie să fie foarte atenți să nu plătească niciun leuț către nicio companie, nicio pagină care solicită într-un asemenea mod transferuri de sume de bani și, de asemenea, să verifice conținutul mesajelor”, a declarat Sebastian Burduja pentru Antena 3 CNN.

Întrebat dacă au fost oameni care au căzut în plasa acestui videoclip, ministrul Energiei a răspuns:

”Nu am fost sesizat de cineva care să fi căzut în plasă, dar, bineînțeles că o cunoștință mi-a trimis link-ul la această pagină de pe o rețea de socializare și m-a pus în gardă că există această încercare de a înșela românii cu imagina mea, cu vocea mea. Într-adevăr, realizarea grafică este foarte bună, este aproape reală”, a mai spus Burduja.

Citește și: Un ministru român a ajuns victimă a tehnologiei deepfake. Imaginea și vocea i-au fost folosite într-o înșelătorie informatică

Temerile actuale legate de folosirea abuzivă a inteligenței artificiale este aceea că, fiind un an electoral, în campanie am putea vedea mesaje false, propagate, în care oamenii chiar să creadă că sunt lideri politici, actorii PNL, PSD.

”Din fericire, în urma legii securității cibernetice pe care am promovat-o, acum instituțiile statului au instrumente să îi sancționeze drastic pe cei care încearcă acest lucru și sunt prețuri drastice. Deci, cei care se gândesc să facă asta, ar fi bine să se gândească de două ori, pentru că, în mod cert, riscă să meargă la pușcărie”, a mai spus ministrul.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close