Antena 3 CNN Actualitate Seceta prelungită reduce producţiile de legume şi fructe cu peste 20% în acest an. Ce se va întâmpla cu preţurile

Seceta prelungită reduce producţiile de legume şi fructe cu peste 20% în acest an. Ce se va întâmpla cu preţurile

Seceta prelungită reduce producţiile de legume şi fructe cu peste 20% în acest an. Ce se va întâmpla cu preţurile
de S.T.    |    01 Sep 2015   •   17:28

Producțiile de legume și fructe din acest an vor fi mai mici cu peste 20% din cauza secetei prelungite, iar din toamnă prețurile s-ar putea majora semnificativ la aceste produse, apreciază Aurel Tănase, directorul executiv al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România.

"Reducerea producției de legume și fructe va fi de peste 20% în acest an din cauza secetei și se va manifesta cel puțin la culturile care au prins înfloritul în perioada de maximă temperatură. La ora actuală, piața este suficient de bine aprovizionată din producția internă, este diversă și nu sunt probleme. Luna august a fost traversată cu bine, pentru că populația a fost în vacanță, iar consumul a fost mai mic, însă, în ultima vreme, se simte un interes pentru produsele care fac obiectul conservării pentru iarnă", a declarat, pentru Agerpres, directorul executiv al Prodcom.

În ceea ce privește prețurile legumelor și fructelor, Tănase susține că deja se fac simțite în piețe unele majorări, comparativ cu aceeași perioadă din 2014, mai ales la ceapă și cartofi.

"Pierderile sunt enorme". Crescătorii de animale, în pragul falimentului

"Se simte deja o creștere de preț, mai ales la ceapă și la cartofi, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De exemplu, ceapa se vindea cu 0,9 lei pe kilogram, iar acum a ajuns la 2 — 2,2 lei/kg. Același efect va fi și la cartofi, pentru că producțiile vor fi anul acesta mai mici cu cel puțin 30-40%, în condițiile în care tuberculii nu au crescut. Acum, cartoful în piețe se vinde cu 1,5 lei pe kilogram, chiar a sărit la 2 lei, în timp ce anul trecut prețul din fermă era de 0,5 — 0,6 lei pe kilogram, iar în piețe ajungea până la un leu pe kilogram", a explicat Tănase.

Șeful Prodcom a precizat că a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii un ajutor financiar pentru producătorii de legume și fructe care au înregistrat pagube din cauza secetei, însă, deocamdată, se lucrează la centralizarea suprafețelor afectate.

×
Subiecte în articol: legume fructe seceta
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close